8 фактора, от които не зависи дали ще отслабнеш

8 неща, които може би си мислите, че са важни за отслабването, но всъщност не е така. Ето кои са те:

  1. Хранене вечер.

Калориите не стават по-вредни след 18:00 ч., те са едни и същи по всяко време на денонощието. Може да съставите своя план на хранене без да се съобразявате с някакви часови рамки. Това, което е необходимо да имате предвид е дневния калориен прием. А иначе за хапването вечер, то не бива да ви притеснява – по това време яденето също се храносмила, стига този процес да не пречи на заспиването.

  1. Гликемичен индекс.

Повечето хора няма смисъл да се безпокоят за гликемичния индекс, защото неговото влияние е малко преувеличено. Ако приемате правилните калории, достатъчно белтъчини с храненето и макронутриентите са в подходящо съотношение гликемичният индекс на отделните продукти не играе роля при загубата на килограми.

  1. Правене на кардио.

Кардиото е като климатика в автомобила – хубаво е да го имаш (особено когато навън е топло или студено), но той не е толкова важен, за да стигнеш там, за където си тръгнал. Може да отслабвате и без да правите кардио – с помощта на енергиен дефицит и със силови тренировки (чрез които ще съхраните мускулите и ще поддържате метаболизма си бърз). Разбира се, аеробните натоварвания имат много други преимущества и ако ви харесват моят съвет е да ги включвате редовно.

  1. Консумация на млечни продукти.

Може би сте срещали твърдението, че от млечните храни се пълнее и се задържа вода. Ако имате непоносимост към тях е вероятно това да стане, но в противен случай няма място за притеснение. Редица научни изследвания доказват неутралния ефект на млечните продукти върху теглото и затвърждават мнението, че реално няма определени храни, от които да се пълнее или отслабва (стига да се спазва правилото за енергиен баланс).

  1. Разделно хранене.

Друго популярно убеждение е, че за да отслабнеш не бива да комбинираш белтъчини и въглехидрати в едно хранене, за което обаче и до ден днешен няма подкрепящи го научни изследвания. Така че ако ви харесва да хапвате едновременно отделните макронутриенти няма причина да не го правите.

  1. Спиране на сладкото.

Сладките изделия са калорични и хранителният им състав не е много удачен за диета при отслабване, но включването им от време на време и в контролирани количества няма да е пречка за премахването на излишните килограми. Писал съм и в други статии, че ако 15-20% от калориите за деня идват от сладко и заедно с това не се нарушава енергийния дефицит всичко ще е наред и вие ще успявате да сваляте.

  1. Изключване на мазнините.

Ако не консумирате храни, съдържащи мазнини, това няма да ви спаси от вашите подкожни мазнини. Напротив, мазнините са необходими за правилната хормонална работа и нормалното функциониране на тялото. Друг е въпроса по каква диета ще решите да отслабвате, напоследък е на мода високомазнинната, но аз лично ви препоръчвам по-балансирано хранене, при което макронутриентите са горе-долу в еднакви пропорции.

  1. Използване на храни, които „горят мазнини“.

Трябва да се отбележи, че е съмнително дали наистина съществуват такива храни. Например може да срещнете информация, че добавяйки канела към киселото мляко ще сваляте мазнини от талията или пък боровинките ни предпазват от това да складираме мазнини. Това са митове и съветът ми е да не вярвате на всичко, което пише в Интернет.