8 правила, без които не можем да отслабнем

Основни хранителни правила, които е нужно да следваме:

Първо правило: Приеманите килокалории да бъдат по-малко от изразходваните.
Има хора, които се хранят здравословно, но пренебрегват това правило. Например често се прекалява с количествата сурови ядки, които са полезни, но и доста калорични, и така съществува опасност да не се стигне до желания калориен дефицит.

Второ правило: Калорийният дефицит не трябва да бъде голям. 
Масова практика е хора, желаещи бързо отслабване, да намаляват драстично храната и рязко да увеличават физическата си активност. Тялото реагира на новосъздалата се ситуация като забавя обмяната на веществата. А при човек с бавен метаболизъм отслабването е непосилна задача – атрофира мускулната тъкан, по време на тренировките се изразходва по-малко енергия, изгарянето на мазнини е трудно.
Съвет: За правилно отслабване приеманите калории да бъдат с около 20% по-малко от калориите, необходими за поддържане на теглото.

Трето правило: Не само калориите са важни. 
Освен калорийността от значение е съотношението белтъчини-въглехидрати-мазнини. Тялото ни се нуждае от белтъчини, витамини, минерали, ненаситени мастни киселини. Като намалявате калориите за деня нека да е за сметка на простите въглехидрати, тестените и захарните изделия, мазнините от животински произход.

Четвърто правило: Не се страхувайте от мазнините. 
Включвайте в менюто си храни като риба, авокадо и растителни масла. Тяхната консумация е от полза при хормонални нарушения, бавен метаболизъм и помага за мобилизирането на подкожните мазнини за енергийни нужди.

Пето правило: Не се страхувайте от въглехидратите.
Сега на мода са безвъглехидратните диети, но ако искате да изглеждате добре през цялата година, а не само за няколко седмици, храненето ви трябва да бъде балансирано. Сложните въглехидрати осигуряват енергия за тренировките, поддържат нервната система здрава и не бива да се пренебрегват.

Шесто правило: Не избягвайте белтъчините / Не прекалявайте с белтъчините.
Често се стига до крайности, а най-добре да се търси златната среда – 1,6-1,8 гр. белтъчини на килограм тегло. Те са необходими за правилното отслабване – загуба на мазнини, а не на мускулна тъкан. Освен това за тяхното усвояване тялото гори повече енергия, отколкото за мазнините и въглехидратите.

Седмо правило: Пийте достатъчно вода. 
\

Осмо правило: Порциите не трябва да са големи. 
Не натоварвайте храносмилателна система с големи порции, а се хранете умерено на всеки 3-4 часа. Например закуска, обяд, вечеря и 1-2 междинни хапвания са добър вариант за сформиране на дневното ви меню.

"Попаднах на Данчо случайно в интернет, обясних му моя проблем с теглото и той ми направи програма лично за мен. За 16 месеца точно 27 кг. свалих, за което му благодаря. Мисля, че си върши работата професионално и с желание." - Любомир Кюркчиев

„Попаднах на Данчо случайно в интернет, обясних му моя проблем с теглото и той ми направи програма лично за мен. За 16 месеца точно 27 кг. свалих, за което му благодаря. Мисля, че си върши работата професионално и с желание.“ – Любомир Кюркчиев

Още резултати и отзиви от моята работа може да видите тук