8 основни грешки на хората, опитващи се да отслабнат

Ето кои са най-често допусканите грешки на хората, които искат да се разделят с излишните килограми:

  1. Колкото по-малко калории приемам, толкова по-добре.

Целта ви трябва да бъде да премахнете излишните мазнини и да съхраните мускулите си. Затова не бива да допускате твърде голям калориен дефицит, който ще се отрази пагубно на мускулната ви маса и може да повлияе зле на вашето здраве.

  1. Не трябва да се яде никакво сладко.

Ако 10-20 % от калориите ви за деня идват от сладко (например шоколад), това в никакъв случай няма да ви попречи да отслабнете (при положение е, че сте в калориен дефицит) и ще ви се отрази добре психологически.

  1. Неправилно съотношение на белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Препоръчително съотношение – Б/В/М – 30/40/30%. Мазнините са важни за нервната система и хормоналния баланс, за нормалното състояние на косата, кожата и ноктите и не трябва да са по-малко от 1 гр. на килограм лично тегло. Въглехидратите са основния източник на енергия и не бива да са под 2 гр. на килограм лично тегло, а белтъчините като „строителен материал“ за нашите мускули – 1,5-2 гр. на кг/л.т.

  1. Не трябва да се ядат въглехидрати вечер.

Бъдете сигурни, че ако успявате да поддържате калориен дефицит вие ще отслабнете независимо дали ядете или не ядете въглехидрати след 18:00 часа. Въглехидрати могат да се консумират вечер, даже е препоръчително, ако тренирате във втората половина на деня и след работа.

  1. Липса на тренировки.

Да отслабнете без спорт е възможно, но именно чрез тренировките ще изглеждате стегнати и оформени след свалянето на излишните килограми. Освен това като тренирате вие ще постигате по-висок енергоразход за деня, което ще ви позволява да се храните по-богато и разнообразно и пак да сте в дефицит.

  1. Ежедневни тренировки.

3-4 тренировки в седмицата са напълно достатъчни за прогрес, особено ако сте начинаещи. За да се оформя тялото мускулите се нуждаят от почивка, а ежедневното натоварване възпрепятства възстановяването.

  1. Следи се единствено кантара.

Повечето хора, които започват да тренират с тежести първите няколко седмици увеличават % -та мускули в тялото си и губят вода и излишни мазнини. Много е вероятно кантарът да не покаже промяна в този период, а такава действително ще съществува. Съветът ми е да си взимате мерки на тялото на всеки 1-2 месеца, да си правите снимки и да се наблюдавате в огледалото, да усещате промяната по дрехите си и по-рядко да се качвате на кантара.

  1. Очакване на бързи резултати.

При положение, че излишните мазнини са се складирали с години няма как да се разделите с тях за няколко седмици. Подлагането на гладуване с цел по-бързо да се случат нещата може да доведе до психологически сривове и здравословни проблеми. Затова бъдете търпеливи и постигнете едно по-плавно и трайно отслабване.

"Когато исках да сваля излишните килограми и буквално си нямах на идея какво да правя ми препоръчаха Данчо като личен треньор. Бях доста притеснен в началото, но той ме научи на основните неща, които всеки трениращ трябва да знае и тренировките от препятствие се превърнаха в удоволствие." - Иван Жеков

„Когато исках да сваля излишните килограми и буквално си нямах идея какво да правя ми препоръчаха Данчо като личен треньор. Бях доста притеснен в началото, но той ме научи на основните неща, които всеки трениращ трябва да знае и тренировките от препятствие се превърнаха в удоволствие.“ – Иван Жеков