8 глупости при отслабване, които хората правят

8 неща, които не ти препоръчвам да правиш, когато искаш да отслабнеш: 

1.Изключване на закуската.
Сутрешното хранене определя какви хормони ще се освободят в тялото ни и какво ще е поведението ни през деня. Ако сте от хората, които не закусват и пренебрегват обяда, то със сигурност прекалявате с храненето вечер и имате проблеми с излишните килограми.

2.Максимално ограничаване на мазнините.
Мазнините са важни за правилната хормонална работа, освен това когато приемаме достатъчно мазнини консумираме по-малко въглехидрати и нивата на инсулин са по-стабилни. Намалява непрекъснатото желание за ядене и сладко.

3.Избягване на хранене след 18:00 ч.
Не е проблем да се храните след 18:00 ч., а когато тренирате вечер е даже задължително. Има хора, които изяждат големи количества храна през деня, успокоявайки се, че не го правят вечер, но да не забравяме, че когато приетите калории са повече от изразходените до отслабване няма как да се стигне.

4.Диета само на плодове.
Подобен тип диети действително биха довели до загуба на килограми, но знайте, че това ще е временно. Когато възстановите обичайния си начин на хранене ще възвърнете предишното си тегло, но трудно ще възстановите изгубената мускулна маса и правилно работещ метаболизъм.

5.Разчитане само на Л-карнитин и хапчета за отслабване.
Към днешна дата има разнопосочни мнения за това дали Л-карнитин реално помага за отслабването или не. Едно е сигурно – само със специализирани добавки, без да въведете подобрения в храненето си и без да увеличите физическата си активност, няма как да се получат нещата. 

6.Използване на термо колан и кремове срещу подкожните мазнини.
99% от теглото, което сваляте чрез термо коланите е вода, а не мазнини. Има твърдения, че тези колани са потенциално опасни за здравето ни, защото могат да навредят на вътрешните органи. За да се разделите наистина с излишните мазнини заложете на изпитания начин – правилен енергиен дефицит + редовни силови и кардио тренировки.

7.Правене на голям брой повторения в серия.
От голямо значение е да съхраните мускулите си по време на отслабването, за да сте стегнати и оформени след него и да запазите метаболизма си бърз. За целта правенето на упражнения ще бъде много ползотворно, но когато ги изпълнявате с прекалено ниска интензивност и твърде голям брой повторения ефекта от тренировката е незадоволителен.

8.Прекаляване с кардио сесиите.
Много пъти съм казвал, че подкрепям правенето на кардио, защото плюсовете от него са десетки. Не одобрявам обаче разточителните кардио сесии при хора, които тренират любителски – помнете, между 20 и 30 (в някои случаи 40) минути са напълно достатъчни за непрофесионалисти. Не гледайте на кардиото като основа, а по-скоро като допълнение към тренировките с тежести.

Промяната на Сузана след редовни тренировки в залата и балансирано и пълноценно хранене.

Промяната на Сузана, която няколко месеца следва съставени от мен тренировъчна програма и хранителен план.