7 препоръки за по-добри постижения

Няколко успешни правила за мускулно развитие:

  1. Създайте си навика винаги да загрявате преди тренировка. Тялото и мозъкът ви имат нужда от приготовление. Отделете 5-10 минути за леко тичане или каране на колело, направете след това няколко вработващи серии с по-леки тежести.
  1. Не се страхувайте да разчупите стереотипите. Повечето хора следват стандартни сплит-програми, но за вас може да има по-успешен вариант. Мислете, анализирайте и експериментирайте и изберете това, на което тялото ви реагира най-добре.
  1. Целта на трениращите е постигането на хармонична мускулатура. Всеки има по-слаби групи и целта е те да бъдат развити. Не се фокусирайте върху силните мускули, чието допълнително нарастване може да доведе до дисбаланс и липса на телесна естетика.

Много добър резултат, и все пак гръдните мускули са изоставащи и върху тях ще трябва да се работи

  1. Тренирайте циклично, минавайки през различни етапи – това ще повлияе положително на мускулния растеж. Няколко седмици може да натоварите щангите и да изпълнявате по 4-6 повторения, с което ще развиете силата си. Друг път може да разнообразите с 12 и повече скоростно изпълнени повторения. Подобни периоди ще се отразят добре физически и психологически на тялото ви и е препоръчително да се включват няколко пъти в годината.
  1. Тренирайте за силни мускули на корема и долната част на гърба. Повечето упражнения се изпълняват от стоеж или от седеж и за стабилност и безопасност се нуждаете от здрава талия.
  1. Изпълнявайте повторенията осъзнато, т.е. мислено следете работата на мускулите. Подобен самоконтрол и концентрация позволява натоварването да отива където трябва, а не в спомагателните мускулни групи.
  1. Ако сте съвсем начинаещи задължително през първите седмици тренирайте под погледа на треньор, ако сте по-напреднали ходете на фитнес заедно с интелигентен приятел, който може да забележи грешки в техниката на изпълнение, за които не сте подозирали. Отстрани погледнато е много по-лесно да се видят недостатъците и една искрена оценка винаги би била от полза.