6 причини за липса на мускулен растеж

Основните грешки, които допускат фитнес-любителите са: 

1.Нискокалорийно хранене.
Най-важният аспект в бодибилдинга е правилното хранене. Ако то не е балансирано и пълноценно вие никога няма да получите желаните резултати. За да увеличите своето тегло и мускулна маса се нуждаете от калориен излишък, т.е. енергията, приета чрез храната да е повече от изразходваната през деня.

2.Твърде малко белтъчини.
Дори и да приемате необходимите калории не е сигурно, че мускулите ви ще се развият. Тялото ви се нуждае и от достатъчно белтъчини, които са строителния материал на мускулите. Затова включвайте често в храненията си яйца, месо, риба, млечни продукти, варива и ядки.

3.Липса на прогресивно натоварване.
Ако използваните тежести в тренировките не се увеличават с времето мускулите все по-трудно ще получават стимул за растеж. Повишаването на работното натоварване е важно за хипертрофията и избягването на застой.

4.Ниска интензивност.
Тренирането с леки килограми, далеч под вашите възможности, също няма да доведе до желаното развитие. Натоварванията трябва да са интензивни, за да са принудени мускулите да се приспособяват и растат.

5.Липса на постоянство.
Повечето начинаещи смятат, че за няколко седмици ще постигнат мечтаното тяло и то ще им е „в кърпа вързано“ след това. За подобна физиологическа промяна е нужно много време прекарано в залата и разумен начин на живот извън нея месеци наред.

6.Претренираност.
Този термин се споменава и разяснява често, но много фитнес-любители продължават да прекарват по 2 часа в залата и да тренират ежедневно. Когато тренировката се проточва твърде дълго нивата на кортизол се увеличават, а липсата на почивни дни възпрепятства възстановяването и растежа на мускулите.