6 препоръки за правилна тренировка в залата

6 практични съвета за постигане на резултати. Ето кои са те:

Не правете само кардио

Кардиото със сигурност не е нещо ненужно, но е полезно за трайното отслабване само до определена степен. На пътечката и кростренажора трудно ще стегнете и оформите своето тяло. Да, ще повишите своите аеробни способности и мускулен тонус, ще горите мазнини в момента на кардио тренировката. Но без упражнения с тежести мечтата за атлетично и хармонично тяло е трудно постижима.

Не делете упражненията на мъжки и женски

Често ще срещнете жени, които отказват да клякат с щанга, да избутват лост на лежанката или да правят класическа мъртва тяга, защото ги определят като чисто мъжки. От друга страна мъжете избягват по-нетрадиционните клекове, упражненията за глутеус и тези със собствено тегло и гледат на тях с пренебрежение и досада. Но замислете се – една жена трудно ще създаде красиви дупе и бедра с извивки ако не използва допълнителна тежест за кляканията и ги прави само със собственото тегло на тялото. Няма как да оформи ръцете, раменете и гърба ако изключва ефективните упражнения за горна част и не използва пълния арсенал от възможности в залата.

Създайте си стратегия – използвайте програма

Търсените резултати като увеличаване на мускулната маса, подобряване на релефа, развитие на силата, издръжливостта, гъвкавостта и т.н. са следствие от многократно повторение на определени упражнения с постепенно усложнение и увеличаване на натоварването в продължение на 8-10 седмици или повече. Ако всеки път правите различни тренировки и не следите напредъка си по-трудно ще отбележите прогрес в заниманията си и е възможно да останете разочаровани. Създайте си стратегия и използвайте план за действие поне за близките 3 месеца, което ще ви помогне да бъдете по-целенасочени и резултатни.

Не използвайте само уредите в залата

Често срещано при начинаещите, минаващи от машина на машина без да се сетят за дъмбелите и щангите. Всъщност няма лошо в първите няколко занимания да наблегнете на тренажорите. Но помнете следното правило, което да използвате занапред – 30% машини, 70% свободни тежести. Тренажорите в залата не са излишни – успяват да изолират тренирания мускул, което ще е от полза например за хора с травма, които търсят целенасочено и изолирано натоварване или пък за по-напреднали атлети, които се стремят към максимално добра форма и подобряване на детайлите.

Не прекалявайте с упражненията за корем

Тренирането на коремните мускули е необходимо, но нека да е с мярка. Обърнете внимание, че за да имате силна и красива талия коремната преса е само едната страна на монетата. Прекомерното трениране предната част на корема без достатъчно компенсиращо натоварване може да доведе до дисбаланс, нарушения на стойката, проблеми с тазобедрените стави. Затова тренирайте корема, но не прекалявайте и не забравяйте косите коремни мускули, долната част на гърба, глутеуса, задните бедра.

Допитвайте се до треньор или компетентен приятел

Сега всеки казва „видях го в интернет, знам как да го направя“, но да го видиш е едно, а да съумееш да го изпълниш е нещо различно. Повечето упражнения, които ще ви се сторят прости в действителност изискват коректна техника и създаване на правилни навици, които се изграждат след поне месец тренировки. Отстрани грешките се виждат по-добре. Доверете се на някой (инструктор или приятел с опит), който да ги забележи и да ги премахне.

"Когато исках да сваля излишните килограми и буквално си нямах на идея какво да правя ми препоръчаха Данчо като личен треньор. Бях доста притеснен в началото, но той ме научи на основните неща, които всеки трениращ трябва да знае и тренировките от препятствие се превърнаха в удоволствие." - Иван Жеков

„Когато исках да сваля излишните килограми и буквално си нямах идея какво да правя ми препоръчаха Данчо като личен треньор. Бях доста притеснен в началото, но той ме научи на основните неща, които всеки трениращ трябва да знае и тренировките от препятствие се превърнаха в удоволствие.“ – Иван Жеков