5 съвета за силен имунитет и добра кондиция

Всички искаме да сме здрави, силни и жизнени и да се разболяваме рядко. Силният имунитет е предпоставка за това, но въпросът е как да го постигнем. Ето няколко практични съвета, които ще ви бъдат от полза:

1. Хранете се качествено и рационално.
От това зависи не само имунната, но и останалите системи на организма. Търсете баланса – не гладувайте, но и не прекалявайте с консумирането на храна. Радвайте се на разнообразна и цветна трапеза.

2. Приемайте повече витамини.
Не пренебрегвайте плодовете и зеленчуците. Те съдържат много полезни съставки – например витамин С, който ускорява образуването на антитела и имунни клетки в организма.

3. Следете емоционалното си състояние.
Излишният стрес, тревогите, нерешените проблеми и несподелените чувства снижават защитните сили на организма. При подобни ситуации, въпреки че никак не е лесно, вземете необходимите мерки – осъзнато преценете ситуацията, променете психологическата си нагласа или се посветете на нещо, което ще ви разведри и освежи.

4. Спортувайте.
Тренирайте редовно, но и не прекалявайте с натоварването. Нека спортът ви зарежда и разпуска – твърде честите и дълговременни фитнес-посещения са безполезни и водят до претренираност.

5. Грижете се за вътрешните системи на организма.
Следете състоянието на червата – включването на повече растителна храна и фибри подобрява тяхната функция. Консумирайте лук и чесън, но бъдете внимателни, защото в големи количества са по-скоро вредни за червата и останалите органи.