5 препоръки как да отслабвате без да губите мускули

Запазването на процента мускули в тялото ще ви помогне да изглеждате стегнати и оформени след като отслабнете. Ето няколко полезни препоръки за това:

– Не допускайте твърде голям калориен дефицит.
Не минавайте на минимум калории от самото начало. Нека намаляването им, както и включването на кардио, да стане плавно и постепенно. Запазването на силовите ви възможности и желанието за тренировка ще бъде признак, че калорийният дефицит, в който се намирате е правилен и не сте прекалили в редуцирането на калориите.

– Не орязвайте тренировъчните въглехидрати.
Присъствието на въглехидрати в хранителния план ще ви е от полза да съхраните мускулите си по време на отслабване. Дори и да сте на нисковъглехидратна диета включвайте въглехидрати в хапванията преди и след тренировка, а в останалите хранения ги ограничавайте. Това ще ви помогне както за съхранението на мускулна маса, така и за премахване на излишните мазнини.

– Не прекалявайте с броя на упражненията.
Добавянето на излишни упражнения в програмата може да се отчете като грешка. Обикновено си мислим, че колкото повече тренираме, толкова по-добър ще е резултата, но когато сме в калориен дефицит големият тренировъчен обем може да повлияе негативно на пълноценното възстановяване и успешното запазване на мускулната маса.

– Не прекалявайте с броя на повторенията.
Най-добрия начин да съхраним мускулите си е да запазим силовите си показатели. Но когато изпълняваме много повторения със съответно по-леки тежести тялото приема, че моментния процент мускулатура е излишен за текущата тренировъчна интензивност.
Затова не надвишавайте 15-20 повторения в серия и използвайте подходящи работни тежести, за да може това да не се случва.

– Бъдете внимателни с кардиото на гладно.
Всички знаем, че нивата на кортизол сутрин са най-високи. По време на диета калорийния дефицит си е един вид стрес за тялото, а включването на кардио сутрин със сигурност ще увеличи още цялостния стрес за организма. Не съм противник на кардиото след ставане, но всеки трябва да бъде внимателен и да определя правилно неговата интензивност и продължителност.