Хранене преди тренировка

Храненето преди фитнес не бива да се подценява, защото влияе пряко на резултатността и представянето ви в залата. Ако искате да сте готови на 100 % за предстоящата тренировка прочетете статията и преценете дали написаното би ви било от полза.

За много бодибилдъри храненето преди тренировка се изразява в приемането на суплементи. Познатите ни добавки като протеин, креатин, ВСАА и аргинин са потребни, никой не го успорва, но консумирането им е 15-30 мин. преди тренировка. Преди това, около час и половина по-рано е желателно да хапнете подходяща и пълноценна храна, която ще ви даде нужната енергия и сила.

Наблегнете на бавните въглехидрати, които ще са основното гориво за предстоящата ви тренировка. Овесените ядки, ориза, хляба и макароните са вкусни и достъпни храни и със сигурност ще повишат вашата продуктивност. Но помнете, че е нужно повече време за тяхното усвояване.

Не така стоят нещата с плодовете. Те съдържат бързи въглехидарти, електролити и в големи количества витамин С и могат да се консумират непосредствено преди тренировка. Цитрусите, ябълките и ягодите са типичните фитнес плодове и са предпочитани от повечето бодибилдъри.

И разбира се, да не забравяме за белтъчините. Те представляват материала за вашите бъдещи мускули, а съдържащите се в тях аминокиселини имат антикатаболен ефект. Отлични източници на протеин са яйчните белтъци, пилешкото и пуешкото месо.

Понеже кофеинът повишава прилива на енергия и ни прави по-динамични не може да се възрази срещу едно кафе или чай непосредствено преди тренировка. Ако тези напитки не са ви по вкуса може да ползвате специализирана кофеинова добавка.