Хранене преди и след тренировка за отслабване

В публикацията ще дам информация за храненето при тренировка сутрин, през деня и вечерна тренировка. Много хора, които ходят на фитнес, за да отслабнат, подценяват предтренировъчното и най-вече следтренировъчното хранене. Но за да има ефект от тренировките към тях трябва да се подхожда отговорно не седмици, а месеци наред.

Постигането на желаната визия минава не само през редовни физически натоварвания, а и през рационално хранене. Трениращите за отслабване трябва да избягват преяждането преди фитнес и да не пропускат приема на храна след края на тренировката, да не спират въглехидратите, а да ги консумират разумно. Не подкрепям хора, които приемат под 1000-1200 ккал дневно, защото това забавя метаболизма и пречи на тренировъчния прогрес, а след време като се възстанови нормалното хранене изгубените килограми с лекота се възвръщат и в повечето случаи се надвишават.

– Сутрешни тренировки. 

Ако тренирате между закуската и обяда няма нищо сложно – 90 мин. преди фитнес закусвате, а 45-60 мин. след тренировката идва обяда. По-сложно е ако ходите в залата около 7-8 ч. В този случай 20-30 мин. преди това може да изпийте доза суроватъчен протеин с вода и да изядете един банан.

Има хора, на които по това време не им се яде. Ако сте от тях и трудно понасяте дори протеина изпийте чаша вода и тренирайте на гладно, но само при условие, че не се чувствате зле по време на тренировката и тя не е по-дълга от 60-70 минути.

– Тренировки през деня. 

Това е най-удобния вариант. Хапвате 90 мин. преди фитнес, непосредствено след тренировка не е задължително да пиете протеин при условие че 45-60 мин. по-късно следва хранене с необходимите белтъчини, съпроводени с гарнитура от подходящи въглехидрати.

– Вечерни тренировки. 

Дори и да ходите на фитнес по-късно вечер хранене след тренировката винаги трябва да има. Не се притеснявайте ако то е след 20:00 часа, това не е проблем стига да има поне 2 часа до сън. Повечето хора се страхуват да консумират въглехидрати вечер, но след силова тренировка включването им е препоръчително. Следтренировъчното хранене може да се състои от 100-200 гр. източник на белтъчини (месо, риба, яйца), 100-150 гр. сложен въглехидрат (ориз, боб, картофи) и порция свежи зеленчуци по избор с малко олио или зехтин.

Следването на правилно съставен хранителен план, специално изготвен и съобразен за вас може да

Следването на правилно съставен хранителен план, съобразен с вашите нужди и особености може да бъде основен коз в постигането на желаната визия.