Хлябът – пренебрегван и полезен

От векове хлябът е важна и неотменна част от трапезата на нас, българите, но в последните няколко години на него се гледа като нездравословна и вредна храна. За хляба се знае, че е високовъглехидратен продукт, от който се пълнее и е причина за наднорменото ни тегло. Дали това е истина?

Всъщност хлябът е една от най-полезните храни, които е желателно да предоставяме ежедневно на тялото си. Неслучайно Петър Дънов е казал за хляба, че „лекува всички болести“. Той е богат на много витамини – А, В6, В12, РР, Е, и редица минерали – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.

Според мен всеки, който обича хляб, трябва да го консумира. В момента помагам в тренировките на едно момче на 17 г., който наскоро ме попита „Може ли да ям хляб?“. Аз останах учуден, защото младежът е сравнително слаб и не само типът телосложение, но и специфичната му възраст изисква стабилна и пълноценна диета. В нея освен месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци, важна част заема хляба, а също и растителните масла – зехтин и слънчогледово олио (продукт, който също има ценни съставки и незаслужено е избягван от „живеещите здравословно“).

Има хора, които не обичат хляб. В това няма нищо лошо, всеки е длъжен да се съобразява с индивидуалните си вкусове и предпочитания, а и „хлябомразците“ си набавят необходимите съставки от еквивалентни храни като ориз, макарони и овесени ядки.
Но ако не сте от тях, и хлябът ви е вкусен – яжте го! Разбира се, съобразявайте се с това, че е калоричен продукт и се старайте да го консумирате в разумни количества, през първата половина на деня.

Когато избирате хляб за предпочитане типът на брашното да е 1850. При пълнозърнестия хляб не се отделя обвивката и зародиша и са запазени всички натурални съставки. Докато при обикновения не е останало нищо полезно от житното зърно. Освен това бялото брашно по-трудно се обработва от организма, утежнява храносмилането и работата на храносмилателната система.