Бабини фитнес-съвети: лук и чесън

За повечето трениращи от първостепенно значение са храните, богати на белтъчини – месо, яйца, риба, и всичко останало отива на заден план. Добре е да се знае, че освен протеиновите продукти важна роля за нашето възстановяване и мускулен растеж играят зеленчуците – те подобряват белтъчния синтез, източник са на ценни въглехидрати, витамини и минерали. Като фитнес-зеленчуци могат да се определят спанака, копривата, доматите, морковите, магданоза, лука и чесъна.

Знаете ли, че в миналото жените са използвали умело употребата на лука и чесъна, за да обуздаят или засилят сексуалните мераци на съпрузите си. Ако мъжът бил прекалено активен започвали да преобладават лучени гозби, а в обратния случай се готвели ястия с основна съставка – чесъна. Тази тактика била предавана от майка на дъщеря и била успешно прилагана поколения наред.

По същия начин вие може да използвате въпросните зеленчуци спрямо вашите тренировки. Избягвайте ястия с основни съставки картофи и лук непосредствено преди фитнес-посещение. Тази комбинация отпуска и успокоява духа и тялото и е по-подходяща за преди дрямка. 1,5-2 часа преди тренировка ще е по-умно да хапнете сухо месо с някакъв сложен въглехидрат, а ако в ястието присъства чесън това ще ви даде допълнителна сила и енергия.

Лукът е един от най-употребяваните зеленчуци от нас, българите. Той е достъпен като цена и изключително полезен – съдържа витамини – С, В1, В2, В6, Е, РР1, и минерали – калий, фосфор, калций, желязо. Смята се, че всеки човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг. лук годишно.
Същото важи и за чесъна, съдържащ много полезни вещества и лечебни свойства. В историята на спорта той се описва като предшественик на допинга. Римляните го смятали за мощен афродизиак, а древните индийци вярвали, че лекува 222 болести. Кръстоносците и първите мореплаватели винаги вземали чесън със себе си като едно от важните неща, които човек трябва да има далеч от дома.