5 плюса и 5 минуса на фитнеса

Както всичко на този свят бодибилдингът също си има свои приемущества и недостатъци. Ако все още не сте посещавали фитнес-зала, но имате желание да го направите, прочетете основните плюсове и минуси, които ще ви донесат тренировките с тежести.

Плюсовете:

– Изглеждате и се чувствате по-добре – ако тренирате редовно и правилно ще подобрите физиката си, което неминуемо ще повиши самочувствието ви и личната самооценка.

– Храните се по-балансирано и рационално – за да постигнете целите си във фитнеса ще се наложи да въведете корекции в диетата, където място за боклуци и вредни продукти няма.

– Цялостно подобрение на здравословното състояние – особено ако съчетавате силови с аеробни тренировки ползотворно влияние се оказва върху всеки орган и система от вашето тяло.

– По-силни, енергични и работоспособни сте – да занесете 10 литровата бутилка с минерална вода до вкъщи или да избягате 50 метра на спринт, за да достигнете автобуса – това ви е затруднявало преди, но не и сега.

– Много нови запознанства и приятелства – посетителите на повечето фитнес-центрове са готини и дружелюбни и е сигурно, че ще се сприятелите с десетки хора.

Минусите:

– Тренировките костват пари и време – посещенията във фитнес-зала струват пари и за тях ще е необходимо да отделите от свободното си време, но няма как – това е цената, която ще трябва да платите, за да бъдете здрави и красиви.

– Постоянството е задължително – бодибилдингът е спорт, в който се изисква редовност и отдаденост и няма място за прекъсвания. Прекалено дългите отсъствия се отразяват зле на формата ви и могат да ви върнат там, откъдето сте тръгнали.

– Ще се наложи да подмените гардероба си – като заякнете или отслабнете старите дрехи ще се наложи да отидат на боклука и ще трябва да похарчите пари за нови.

– Хората започват да ви завиждат – това не бива да ви засяга, не обръщайте внимание на антиспортистите и ги оставете да се тъпчат с пуканки пред телевизора.

– Връзката ви ще бъде подложена на изпитание – интересът към вас от противоположният пол значително ще се повиши, така че ще трябва да сте железни ако искате да останете верни на половинката си.