Как да се държим във фитнеса

Наскоро посетих една фитнес-зала, където имаше изрезка от списание с любопитни и ценни съвети към трениращите. Ще си позволя да спомена някои от тях – предизвикват усмивка, но е добре да се замислим дали такъв вид поведение е правилно и ефикасно за тренировъчния процес.

Не ходете голи в залата и съблекалнята – елитните фитнес-центрове не позволяват да тренират хора, голи до кръста и то с основание – най-малкото не е хигиенично. А колкото до съблекалните предполагам и вие сте срещали хора, които се фръцкат по 20-30 минути „както майка ги е родила”, а често гледките не са особено лицеприятни.

Не прекъсвайте серия – никой уважаващ себе си бодибилдър не прекъсва серия. Разговорите по време на повторенията също пречат и възпрепятстват стриктното изпълнение и концентрацията.

Уважавайте начинаещите – помни от къде си тръгнал и не се подигравай на новобранците. Тези, над които се надсмиваш е много вероятно да прогресират и да постигнат по-добри резултати, отколкото ти.

Не пей заедно с Ipod-а си – досадно е и пречи на сериозно трениращите. Ако ти се пее има други места за тази цел.

Не окупирай уредите – след като направиш поредната серия, отдръпни се и позволи на останалите да ползват уреда. Това е елементарно правило, но често не се спазва, пък било то и неумишлено.

Помагай на останалите – предлагай помощ при необходимост. Но не бъди прекалено досаден и не се прави на разбирач.

Не взимай телефона със себе си – разговорите по телефона са досадни и разконцентриращи. Влезеш ли в залата игнорирай проблемите от външния свят и се отдай изцяло на тренировката си.