Съставяне на тренировъчни и хранителни програми

За да си поръчате индивидуална тренировъчна програма и хранителен план ми пишете на  www.facebook.com/yyordanov.trainer. Ще са ми нужни някои ваши данни, за да подбера най-подходящите упражнения – години, ръст и тегло, тренировъчен стаж и степен на двигателна активност през ежедневието, здравословно състояние (контузии, заболявания). Програмата ще ви бъде изготвена и изпратена до 3-4 дни. Тя ще съдържа списък и снимки на упражненията, обяснения как се изпълняват и допълнителни полезни съвети. Поддържам контакт с клиентите си и след изготвянето на програмата, за да се уверя, че всичко върви гладко, насреща съм за безплатни периодични консултации относно тренировките и храненето.

В практиката си работя основно с хора, които искат да отслабнат и такива, които желаят да увеличат и/или оформят своите мускули:

Отстраняване на излишните мазнини
Най-голямата грешка, която може да допуснете е да започнете диета чрез гладуване (прием от 0 до 700-800 ккал дневно). Да приемем, че мускулите в тялото ви са 40%, а мазнините 30%. След няколко седмици на зверски глад тялото действително губи тегло, но това е предимно вода и мускулна тъкан (тя спада до 35%). Рано или късно гладуването приключва и вие започвате да се храните нормално. За съжаление възвръщате килограмите си, но понеже не спортувате мускулите са си останали 35%, а мазнините вече са нараснали на 35-40%.

Сузана замени изтощителната диета с балансирано и пълноценно хранене и нещата започнаха да се получават.

Сузана замени изтощителната диета с балансирано и пълноценно хранене и нещата се получиха.

С всяко следващо подобно гладуване процентът мастна тъкан се увеличава. Този процес е добре познатият на повечето дами „йо-йо“ ефект. Единственият начин той да се избегне е като се комбинира подходяща тренировъчна програма с рационално хранене. Чрез тренировките ще съхраните вашите мускули, които са нужни, за да изглеждате стегнати и елегантни. С диетата е необходимо да сте дисциплинирани, да не пропускате хранения и да ограничите в менюто си неподходящите въглехидрати и мазнини като майонеза, колбаси, сладкиши, сладки сокове и газирани напитки. Метаболизмът ви ще започне да се ускорява и с лекия калориен дефицит (енергията, която приемате чрез храната да е с 15-25% по-малко от тази, която изразходвате през деня) вие ще отслабнете трайно и здравословно.

Боби подобри храненето си и превърна тренировките в начин на живот и постигна промяната, за която беше мечтала.

Боби подобри храненето си и превърна тренировките в начин на живот и постигна промяната, за която беше мечтала.

Увеличаване и оформяне на мускулите
За да случи това вие трябва да изпълнявате силови упражнения 10-12 пъти месечно. Залагайте на кратки тренировки – 45-50 минути и за предпочитане със свободни тежести, с които да правите серии с по 8-12 повторения. За да има ефект вие трябва да изпълнявате упражненията технически правилно и да избягвате всякакви нежелани махове и инерции на тялото. Подходящото хранене и тук е голяма част от успеха. Ако не давате на тялото си достатъчно хранителни вещества – качествени белтъчини и сложни въглехидрати, вие няма да се радвате на мускулен растеж и ще „тъпчете“ на едно място.

Мартин започна редовни тренировки и само след няколко месеца промяната е налице.

Мартин започна да ходи на фитнес и да следва тренировъчната програма, която му съставих и резултатите не закъсняха.

Резултати и отзиви от моята работа може да видите тук