Тренировъчна програма БИА

За БИА (болка, измъчване, агония) научих от лекциите на доц. Владимир Боянов и в началото ми се струваше малко екстравагантна. Но след като я приложих останах приятно изненадан и я препоръчвам на всички начинаещи и среднонапреднали бодибилдъри за встъпителна програма, както и на елитни културисти, целящи деадаптация.

Тренировката се състои от упражнения за цялото тяло, изпълнени в антагонистична последователност. За всяко едно се правят две серии – в първата повторенията са 6, а след 2-2,5 мин. се изпълнява втора серия с 10-12 повторения до отказ. След нея без почивка се пристъпва към следващото упражнение.

Ето и моя предпочитан вариант на БИА:
1. Изтласкване на тежки дъмбели от горен полулег
2. Набирания от вис с широк надхват
3. Раменни преси с дъмбели от седеж
4. Скотово сгъване с ЕZ-щанга
5. Разгъване на трицепс на скрипец
6. Лег-екстензии
7. Сгъване на уред за задно бедро
8. Повдигане на пръсти на специализиран уред
9. Хиперекстензии
10. Повдигане на краката от вис

Посочените упражнения са примерни, вие може да експериментирате и да ги замените с по-предпочитани. Подобен тип тренировка продължава около 40-50 мин., което възпрепятства драстичното изчерпване на чернодробния гликоген и не води до деградация на белтък в скелетните мускули. Възстановяването и превъзстановяването е гарантирано дори и без специализирани медико-биологични средства, а същевременно подчертания стресов характер на натоварването довежда до увеличаването на мускулната сила и маса.