Тренировки по време на месечен цикъл

Много от жените, които ходят на фитнес се питат дали е правилно да се тренира по време на цикъл. Отговорът на този въпрос е, че може да се тренира и даже е препоръчително, но при условие, че се чувствате добре. Ако ви е замаяно и имате болки не ходете в залата няколко дни и заменете силовите тренировки с разходки или друг вид движение. Липсата на всякаква физическа активност няма да се отрази положително на настроението и тонуса ви и затова не се препоръчва.

Ако се чувствате добре отидете на фитнес, но тренирайте с по-леки килограми.

Ако се чувствате добре тренирайте, но използвайте по-леки килограми.

Ето няколко препоръки, които да спазвате ако тренирате по време на месечен цикъл:
– Намалете интензивността и работните тежести с 30-40%.
– Не изпълнявайте упражнения за коремните мускули.
– Избягвайте и упражненията, при които тялото е в нетипична позиция, като например избутването на лег-преса.

Важно: Спортните занимания в този период ще подобрят кръвообращението в таза и ще намалят напрежението в долната част на гърба, затова умереното натоварване може да ви избави от коремни болки и обща физическа слабост. 

Хапването на повече зеленчуци, риба, ядки, бобови и млечни храни ще ви помогне да запазите добро настроение и самочувствие.

Хапването на повече зеленчуци, риба, ядки, бобови и млечни храни ще ви помогне да запазите добро настроение и самочувствие.

Други полезни съвети:
– В дните преди началото на всеки месечен цикъл консумирайте достатъчно сложни въглехидрати, които ще запълнят гликогеновите запаси, изразходващи се активно по време на цикъл.
– Включвайте в менюто си повече храни, богати на магнезий и калций, за да съхраните доброто си настроение и самочувствие.
– В този период тялото губи много вода, затова пийте повече течности и вода поне 30 мл. на килограм лично тегло.