Тренировки за отслабване – първи стъпки

Повечето хора, които искат да отслабнат са неспортуващи хора със слаборазвита мускулатура. Състоянието на мускулите е от голямо значение за ефективното и здравословно отслабване, и за скоростта на обмяната на веществата. Ако мускулната система на един човек е слаба и с нисък тонус премахването на подкожните мазнини се превръща в невъзможна задача. При неспортуващите хора липсва баланс между мускулните групи, като някои са по-развити за сметка на други. Причината е неравномерното и еднотипно натоварване, породено от спецификата на ежедневието, професията, навиците и т.н. При мнозина мускулите на корема и гърба са слабо развити и с лош тонус, а гърдите и краката са изгубили своята гъвкавост и еластичност. Липсата на движение и заседналият начин на живот са довели до изгърбена стойка, тежка походка и болежки в гърба, кръста и коленете.

При това положение е неразумно да се започва с тежки тренировки. По-правилно е да се отдели 1-2 месеца за загряващ период, чиито ползи са следните:
– подобрява се баланса между мускулните групи – слабите стават по-силни, неразтегнатите подобряват своята гъвкавост.
– увеличава се мускулния тонус – предпоставка за по-активното използване на мазнините като източник на енергия.
– увеличава се процента на мускулната тъкан – важно изискване за бърз и работещ метаболизъм.
– тренира се сърдечно-съдовата система и се подобряват физическите възможности за бъдещи по-интензивни тренировки с цел отслабване.

Тренирайки през първите няколко седмици е възможно кантарът да не покаже разлика. Но не се бойте, трудът ви не е напразен, защото в този период процентът мускули се увеличава, а на мазнините започва плавно да спада. Доказателство за това е, че забелязвате как тялото ви започва да се оформя, а някои части вече са по-плътни и стегнати, а не рехави и меки както преди.

Изводът от написаното: ако никога не сте спортували или е било отдавна отделете 1-2 месеца не за желаното отслабване, а за физическа подготовка и подобряване тонуса и кондицията на цялото тяло (мускули, стави, сухожилия, сърдечно-съдова и дихателна система).

Резултат на Любомир Кюркчиев, на който изготвих индивидуална тренировъчна програма и хранителен план - отслабване от 117 до 92 кг. и подобряване на здравословното състояние.

Резултат на Любомир Кюркчиев – отслабване от 117 до 92 кг. и подобряване на здравословното състояние.

Още резултати и отзиви от моята работа може да видите тук