Типове женско тяло

За да са ефективни посещенията във фитнеса е необходима правилна и подходяща програма, а за да бъде тя такава е нужно да е съобразена с типа на нашето тяло. При жените разграничаването на 3 типа – ектоморф, мезоморф и ендоморф, е недостатъчно и поради тази причина се използва по-разширена класификация:

  • Тип „Т” – раменният пояс е по-широк от таза, талията е не добре изразена. Излишните мазнини преобладават в областта на гърдите, ръцете, гърба и корема. В случая евентуална хипертрофия на бедрата и дупето и изчистване на талията биха се отразили положително. Необходимо е да се премахне диспропорцията на горната спрямо долната част на тялото – за да намалите обемите на торса използвайте суперсерии за мускулните групи, а за нарастването на краката и глутеуса увеличете килограмите и намалете повторенията. Правете повече аеробика: бягане, колоездене, качване на стълби.
  • Тип „I” – тънко и стройно тяло, слабо развита мускулатура и нисък процент подкожни мазнини. Метаболизмът е бърз, поради което този тип жени не пълнеят, въпреки че си хапват доста. Твърде крехките и фини тела са причина за понижен имунитет, а липсата на съблазнителни женски форми е проблем, който би се решил с редовни тренировки. В залата представителките на този тип е необходимо да натоварват интензивно всички мускулни групи, като приоритетни би следвало да бъдат гърдите и глутеуса.
  • Тип „Н” – раменният пояс е на ширината на таза, което придава на фигурата мъжко излъчване. Жените от този тип често са пълнички, с широка талия и отпуснат корем. Ако тези недостатъци се отстранят привлекателността и хармонията ще са на лице. Това би станало с подходяща тренировъчна програма и диета, както и с чести аеробни занимания по 30-40 мин. – бързо ходене, бягане, качване на стълби.
  • Тип „О” – наднормено тегло и забавена обмяна на веществата. Изходът е само един: движение и по-динамичен начин на живот. Подкожните мазнини ще бъдат използвани като източник на енергия за тренировките, а физическите упражнения ще ускорят метаболизма. Пристъпването към фитнес занимания трябва да е предпазливо, а аеробиката в началото да е 10-15 мин. умерено ходене. Свалянето на тегло също не бива да се форсира – 0,5-0,7 кг. седмично е оптимален вариант.
  • Тип „А” – тесни рамена и широки бедра, талията е изчистена и е една от непроблемните зони. Излишните мазнини се натрупват в областта на краката и седалището. За да се справите с тях комбинирайте комплексни с изолирани упражнения. Отслабването на бедрата е основна цел, но не бива да се пренебрегва и торса, който трябва да укрепне и заякне. По този начин ще се постигне съизмеримост на тялото и вие ще изглеждате още по-хубави.
  • Тип „Х” – класическият тип фигура. Жените от тази група се характеризират с пропорционално телосложение, тънка талия и стегнато дупе. Основна задача е да се запази хармоничното излъчване и да се съхрани мускулния тонус. За целта три тренировки седмично във фитнеса са напълно достатъчни. Препоръчва се и 1-2 дни аеробика: бягане, плуване, игри, танци.

 

 

Пишете ми тук в сайта или в www.facebook.com/yyordanov.trainer ако не можете сами да се справите с изготвянето на тренировъчна програма или хранителен план. На достъпна цена ще ви ги съставя спрямо вашите особености и предпочитания, ще получите още важна информация и полезни съвети, отговори на ваши въпроси, консултации.