Защо сънят е важен за отслабването

Съществува връзка между пълноценния сън и красивата визия. Ако не сте доволни от резултатите си, въпреки че тренирате и се храните правилно е много възможно да не спите достатъчно и да не давате нужната почивка на тялото си.

Сънят поддържа стабилни нивата на стресовия хормон кортизол. И обратното, недоспиването стимулира производството на този хормон, който оказва влияние на метаболизма и може да довече до разрушаване на мускулна тъкан. Нивата на кортизола нарастват при напрегнати житейски ситуации, при тежки и продължителни тренировки, диетите с калориен дефицит също са стрес за тялото, затова в период на отслабване се нуждаем от достатъчно сън на денонощие.

Изследвания на американски учени преди години (Leproult, R., Van Cauter, E. (2010) са доказали влиянието на съня върху обмяната на веществата и хормоналната система. Недоспиването е причина за повишен апетит и отпадналост, намалява се инсулиновата чувствителност и нивата на глюкоза в кръвта.

Други проведени изследвания (Murphy, HM., Wideman, CH. (2009) констатират връзката между недоспиването и увеличаването на висцералните мазнини. Група животни била разделена на 3 части – едните били 24 часа под въздействието на светлина, вторите 12 часа на светлина и 12 часа на тъмно, а третите 24 часа на тъмно. Учените забелязали интензивно увеличаване на висцералните мазнини при първите животни, които се отличавали още с по-ниска активност, раздразнителност и повишена възбудимост.

Сънят влияе и на ефективността от тренировките. Без необходимата почивка ние трудно ще подготвим мускулните групи за следващо натоварване, а качественото възстановяване е важна стъпка за всяка успешна трансформация.

Ето няколко правила, които ще подпомогнат добрия сън:
– Избягвайте консумацията на кофеин вечер.
– Не тренирайте късно вечер или непосредствено преди сън.
– Не пийте твърде много течности преди сън.
– Старайте се да си лягате по едно и също време.
– Не спете дълго през деня (ако го правите да е 30-60 минути).
– Осигурете си подходяща обстановка за сън – уютна, тъмна и прохладна.