Скъпоценният плод (fitness version)

Един баща имал трима сина. Един ден ги повикал и им казал:
– Ще дам на трима ви по една дебитна карта. Вървете по света и търсете плодът, който се отразява най-добре на здравето и външността ни. Който от вас ми го донесе, ще му дам половината от богатството си.
Взели тримата синове дебитните карти и тръгнали на три страни по света да търсят най-полезният плод, който подобрява здравето и визията.
След три години тримата се върнали при баща си.
– Е – рекъл той, като се обърнал към най-големия си син, – донесе ли ми най-полезния плод? А той му казал:
– Най-полезният плод, тате, трябва да е този, който е най-сладък. И аз ти купих едно свисло грозде. От всичките плодове, които ражда нашата земя, гроздето е най-полезния плод.
– Хубаво си направил, синко – отговорил бащата, – здравословен плод си ми донесъл. Ами ти какъв плод си ми донесъл? – обърнал се той към средния си син.
– Татко, аз мисля, че най-полезният плод е този, който най-рядко се намира. Затова отидох в южните страни и ти купих редките плодове, които не растат у нас. Купих ти кокосови орехи, портокали, фурми, банани, по малко от всички други редки плодове. Ето ти: избери си, който ти харесва.
– Добре си направил, синко, полезни плодове си ми донесъл. Ще си избера един от тях – казал баща му. После се обърнал към най-малкия си син: – А ти, синко, какво ми донесе? Защо се връщаш с празни ръце?
– Вярно е, тате, че аз се връщам с празни ръце. Но парите, които ми даде, аз не похарчих само за плодове. Аз се записах, тате, на фитнес. И там се отдадох на тренировки цели три години. Плодовете, които набрах, са здраве, жизненост и атлетичност. Мисля, татко, че това са истинските плодове…
Като чул тези думи, бащата се зарадвал и казал: – Ти си ми донесъл най-скъпоценното, синко! Ти заслужаваш наградата. Защото няма по-полезно от това, което те кара да се чувстваш и изглеждаш добре!