„Римска тяга“ – техника на изпълнение

Римската тяга е ефективен начин да стегнете и оформите задната част на бедрата, прасците и седалищната мускулатура. Упражнението може да се изпълнява както с щанга, така и с дъмбели, със или без специализирана подставка.

Техника на изпълнение:
Хванете щангата на ширината на раменете, краката са съвсем леко сгънати в коленете. Наклонете се плавно напред като съзнателно държите гърба изправен. Движете лоста в близост до краката. Отпуснете го докато усетите разтягане в мускулите на бедрата, прасците и седалището. Ако използвате подставка това разтягане ще е по-осезаемо. Задръжте за миг в долна точка, след което се върнете плавно в изходно положение. Не забравяйте да държите гърба прав!
Дишането – като се накланяте вдишвате, при изправяне – издишвате.

Римската тяга повишава гъвкавостта на редица мускулни групи. Подходяща е както за мъже, така и за жени, въпреки че техниката на изпълнение затруднява повечето дами.
Ако тренирате с по-голяма тежест се препоръчва специализиран колан, който да пази кръста от нежелани контузии и травми.

Пишете ми тук в сайта или в www.facebook.com/yyordanov.trainer за изготвяне на индивидуална тренировъчна програма и хранителен план. Програмата съдържа списък и снимки на упражненията, подробни указания и полезни съвети.