Разлика между прости и сложни въглехидрати

Както знаем ако приемаме повече въглехидрати, от колкото имаме нужда, неизразходваната енергия се синтезира в мазнини за евентуално бъдещо ползване и т.нар. черни дни или гладни времена. Освен в мастните депа тя може да се съхранява във вид на гликоген в черния дроб и мускулите. Но тези резерви са лимитирани и след като се запълнят излишната енергия се преобразува в мазнини. 

Въглехидратите се делят на прости и сложни (комплексни). Простите се усвояват много бързо, поради което нивото на глюкоза в кръвта рязко се увеличава. Тялото започва да произвежда инсулин, за да я понижи и да нормализира нашето състояние. Най-простия способ да се „отърве“ от глюкозата е като я преобразува в мазнини.

Сложните въглехидрати се усвояват по-бавно и нивото на кръвна захар не скача рязко, а расте постепенно. Нивата на инсулин също са стабилни и в този случай има време да се синтезира гликоген за черния дроб и мускулите. Тази енергия е ценна, тъй като обезпечава нуждите на организма за време от 3-4 часа.

От написаното дотук следва, че сложните са тези въглехидрати, които трябва да преобладават в диетата. Но това не значи, че от тях не може да се напълнее. Ако „резервоарите“ в черния дроб и мускулите са пълни, то на тялото не остава друго освен да запаси излишната енергия в мастните депа.

А с простите трябва да се внимава, за да не се стига до рязко увеличаване на инсулина. Тяхната прекомерна консумация води повече до трупане на мазнини (отколкото складиране на гликоген), като този процес често е свързан с апатия, слабост, занижено самочувствие. Лошото е, че се губи и мускулна маса, защото докато инсулинът е зает с трансформацията на захари в мазнини организмът се нуждае от енергия, а най-достъпната в случая е тази в мускулите.

Прости въглехидрати, които трябва да се избягват: захар, сладкиши. 
Прости въглехидрати, с които трябва да се внимава: мед, плодове, сушени плодове 
Сложни въглехидрати, с които не трябва да се прекалява: ориз, картофи, варива, зърнени храни