Привилегията да имаш личен треньор

Всички искаме да сме здрави, красиви и жизнени. За да бъдем такива е задължително да водим балансиран и рационален начин на живот. Ежедневието ни е изпълнено със стрес и психическо напрежение, а спорта е ефикасно средство да запазим хармонията със себе си и околния свят. Нека всеки от нас спортува това, което му допада и харесва, разтоварва и зарежда с нови сили.

Аз продължавам да твърдя, че фитнесът ще е спорт №1 на 21 век. Тренировките с тежести привличат все повече хора поради следните причини – достъпни са, без полови и възрастови ограничения, влияят положително на здравето, физиката и самочувствието.
Но основните плюсове на фитнеса са:
– Влагате труд и усилия, но всичко, което правите в залата го правите за себе си. Не се съобразявате с никого, за разлика от колективните спортове. Например на футболния терен може да играете отлично, но ако съотборниците ви не струват губите мача и усилията ви отиват „на вятъра“.
– Чрез тренировките с тежести можете да развиете и хармонизирате всяка една мускулна група от вашето тяло. При останалите спортове не е така – футболистите са с недоразвити горни крайници, а при колоездачите освен ръцете изостават гърдите, раменете и гърба. Подобни примери могат да се дадат и с десетки други спортове.

Ако желаете да се занимавате с фитнес имайте предвид следното: за да постигнете положителни резултати трябва да сте постоянни и да имате необходимата база от теоритични и практически знания.
Как да постъпите ако не сте достатъчно запознати с материята? Има два варианта:

1. Започвате да се самообразовате. Препоръчвам ви специализирана фитнес-литература – има издадени книги на Рангелов, Боянов, Джананов и т.н. Можете да черпите знания и от интернет, въпреки, че там статиите понякога са доста противоречиви.
С практическата част ще е по-сложно. Да се научите сами да изпълнявате упражненията е трудоемка задача и аз лично си признавам, че на мен ми трябваха години. По фитнесите се срещат интелигентни бодибилдъри, но не винаги ще получите правилния съвет. Принципът „проба-грешка“ ще е единствения начин да прогресирате.

2. Ангажирате квалифициран кадър за личен треньор.

Точка 2 ще ви спести  много време, нерви и усилия. За няколко седмици ще усвоите правилната техника на изпълнение на упражненията, ще се запознаете с терминологията, ще се приспособите към обстановката. Ще замените пораженческия начин на мислене с увереност и ако сте редовни и дисциплинирани резултатите ще дойдат много по-бързо.

Да имаш собствен треньор е достъпна услуга. Разходите за персонален помощник са в пъти по-малки от сумите, които хората пилеят за цигари и алкохол. Признайте, че ако си спестите едно петъчно излизане ще имате пари и за фитнес, и за личен треньор. Не казвам, че не бива да се веселим, но нека разпределяме парите си и за полезни неща, свързани със здравето, визията и самочувствието ни.