Приоритети по време на отслабване

Ето как изглежда пирамидата на приоритетите, които играят роля за загубата на излишните килограми:

Калориен дефицит
Може би вече ви е втръснало от този термин, но фактите са си факти. Правилото, което задължително трябва да спазвате ако искате да отслабвате е да изразходвате повече калории, отколкото приемате. Ако това не се случва няма как да се разделите с нежеланите килограми.

Съотношение макронутриенти
Макронутриентите са три – белтъчини, въглехидрати и мазнини. Правилното съотношение между тях е предпоставка за добро здраве и красива фигура. Белтъчините трябва да са поне 1,5 грама на килограм лично тегло, а мазнините поне 1 грам. Останалите калории се разпределят за въглехидратите.

Качество на продуктите
Доказано е, че качеството на храните не е задължително условие за отслабване – до загуба на тегло може да се стигне и с не толкова здравословни продукти, стига да се поддържа енергиен дефицит. Но полезните храни са ни необходими заради нашето здраве и жизненост, защото тялото ни има нужда от важни хранителни вещества – витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и т.н.

Брой на храненията
Тук нещата се определят индивидуално. Храненията може да са 4 или 5, но може и да са само 2 или 3. Има хора, които предпочитат да хапват повече на закуска, а други обичат по-обилните вечери. Ако сте спазили първите два приоритета на пирамидата не е проблем броя и обема на отделните хранения да са съобразени изцяло с вашите предпочитания.

Хранителни добавки
Отслабването без хранителни добавки е напълно възможно. Може да си купите протеин на прах само ако не приемате достатъчно белтъчини от храната. Може да пиете Л-карнитин преди тренировка ако действително усещате ползата му като повече енергия по време на физическото натоварване.

Каролина, която започна прогреса си, следвайки моя програма, към днешна дата продължава с редовните тренировки и изглежда все по-добре.

Каролина, която започна прогреса си, следвайки моя програма, към днешна дата продължава с редовните тренировки и изглежда все по-добре.