Отслабване по метода „Табата“

Тази тренировка е разработена от японският професор Изуми Табата и дава отлични резултати за ускоряване на метаболизма и сваляне на излишните килограми. Тя се състои от две или повече упражнения, които се изпълняват по определена схема. Желателно е всяко едно от тях да натоварва няколко мускулни групи. Подходящи упражнения за ‘Табата“ са лицеви опори, мъртва тяга, клякания, скачания на въже и т.н.

В началото е хубаво да загреете. След това изпълнявате избраните от вас упражнения в продължение на 4-6 минути. Времената се засичат от личният ви треньор – ако нямате такъв може да използвате смартфона си (има специални програми за целта).

По този метод може да тренирате и вкъщи. Всичко, което ви е необходимо е хронометър или специализирана програма, с която да засичате времената.

За 20 секунди правите в бързо темпо първото упражнение. След почивка 10 секунди изпълнявате за 20 секунди второто упражнение, и т.н. Броят на кръговете е от 3 до 10 в зависимост от нивото ви на тренираност.

За добри резултати комбинирайте този метод с умерено кардио и разумно хранене. Този тип тренировка не се препоръчва на съвсем начинаещи и хора, които имат проблеми със сърцето.

Ето и видео с примерна тренировка по метода ‘Табата“:

 

Пишете ми тук в сайта или в www.facebook.com/yyordanov.trainer ако не можете сами да се справите с изготвянето на тренировъчна програма или хранителен план. На достъпна цена ще ви ги съставя спрямо вашите особености и предпочитания, ще получите още важна информация и полезни съвети, отговори на ваши въпроси, консултации.