Отслабвайте плавно и разумно!

Свалянето на излишните килограми е сложен процес, тормозещ по-голямата част от фитнес-любителите, а и не само. На професионални състезатели от много спортове (джудо, таекуондо, бокс и т.н.) се налага да смъкват тегло с цел попадане в по-долна категория. В техния случай се налага това да е за кратък период от време и е неблагоприятно за здравето – води до множество негативни ефекти и повишава риска от нежелани травми. Въпреки горепосочените факти над 60 % от тези спортисти прибягват до подобни екстремни подходи, като свалят 5 или повече процента от собственото си тегло буквално за дни. Постигат го чрез гладуване, ограничаване консумацията на мазнини и приема на течности, използване на диуретици и слабителни средства, повръщане.

Подобни стратегии могат да нарушат когнитивната функция (психични процеси като анализиране, възприятие, ответни реакции и др.) и влошат настроението в значителна степен, но интересното е, че върху аеробната и силовата резултатност негативни ефекти не се наблюдават.
За по-продължителен период тези крайни методи могат да се окажат разрушителни – нарушава се хормоналния баланс, подобно в случаите на претренираност, но тук състоянието е далеч по-тежко. И още – загуба на мускулна тъкан, намаляване на костната плътност, при което костите стават слаби и чупливи, повишаване риска от травми и от бъдещо затлъстяване.

Постепенното сваляне на килограми, от 500-700 г. седмично се смята за оптимален вариант. То трябва да става на фона на адекватна консумация на белтъчини и да не се допуска дефицит на хранителни вещества. Естествено всеки би желал загубата на тегло да е за сметка изцяло на мастната тъкан, мускулната маса да остане непокътната. Въпреки че това на практика е невъзможно могат да се постигнат много добри резултати с високопротеинова диета, съчетана с прием на достатъчно вода и електролити.
За да избегнете загуба на мускулна маса запазете по едно тежко базово упражнение за мускулна група в тренировките си. Приемането на аминокиселини с разклонена верига (ВСАА) и Глутамин също ще се отрази положително.

Съществува мнение, че нисковъглехидратните диети, приложени за няколко дни понижават тренировъчната резултатност, но за по-дълъг период от време увеличават силата и мощността. Например ако съчетаете един месец тренировки с нисковъглехидратна диета от рода на 55 % мазнини, 40 % белтъчини и 5 % въглехидрати вие ще успеете да свалите 2-2,5 кг. от теглото си, като заедно с това ще запазите силата и мускулната си маса. И все пак бъдете внимателни, пристъпването към подобно хранене трябва да е благоразумно, за да се избегне евентуална стресова реакция от страна на организма.