Не се отказвай – възстановявай!

По статистически данни около 60% от фитнес-посетителите прекратяват своите занятия поради липса на резултати. За да не сте от тях прочетете следващите редове с полезни съвети и препоръки.

Пътят към мечтаното тяло минава през 3 задължителни фактора: правилни тренировки, разумно хранене и пълноценно възстановяване. Повечето фитнес-любители вече са запознати с важността на първите два, но пренебрегват третия – достатъчният отдих и почивка. Качественото възстановяване е необходимо както за качването на мускулна маса, така и за свалянето на излишно тегло. Ако не отмаряте достатъчно нарушавате вътрешния баланс на организма и мечтата за атлетична физика ще бъде трудно осъществима.

За да се възстановявате качествено се старайте да спазвате следните правила:

1. Спете достатъчно!
На някои са нужни по 6, а на други по 9-10 часа сън. Приемете индивидуалните особености на вашето тяло и не го лишавайте от тази важна почивка. След пълноценен сън тялото е свежо и работоспособно, а умът е остър като бръснач.

2. Превъзстановявайте!
Хубаво е да имате тренировъчен график, който да спазвате, но не му робувайте съвсем. Например ако днес трябва да посетите фитнеса, но още се чувствате „разбити“ от последния път отложете за утре. Важното е да уцелите момента и да проведете тренировката си в правилния момент.

3. Приемайте добавки!
Не може да се възрази срещу използването на витамини, минерали, антиоксиданти и добавки, подобряващи възстановяването. Ако чувствате нужда не се притеснявайте да прибегнете до фитнес-суплементи.

4. Живейте осъзнато!
В този напрегнат свят живейте осъзнато и игнорирайте провокациите. Мислете положително, обръщайте внимание на добротата, красотата и любовта.