Млечната киселина и защо получаваме мускулна треска?

В спортните среди за млечната киселина съществуват противоречиви мнения – някои твърдят, че е полезна за нас и играе важна роля, а други, че е причина за болки в мускулите, получаване на спазми и намаляване на постиженията. Каква е истината?

Млечната киселина се образува по време на физически натоварвания. Неправилното дишане по време на тренировъчната серия стимулира нейното значително натрупване. Когато не си поемате дъх и изчаквате с приключването на всички повторения млечната киселина се образува в по-големи количества, тъй като не разполагате с необходимите кислородни нива за разграждането й. Поемането на недостатъчно въздух по време на тренировка влияе негативно върху мускулния растеж и развитие. Поради неблагоприятното влияние на млечната киселина върху мускулната хипертрофия рискът от травми става още по-голям. Причина за това е, че неправилното дишане води до заглушаване на нервните импулси, а при намаляване на предавания сигнал под влияние на натрупаната млечна киселина мускулите започват да се изтощават по-бързо от обикновено. В резултат на това трениращият може да достигне точка на пълна умора и до невъзможност да се справи с работната тежест.

Доскоро се твърдеше, че мускулната треска се дължи на синтеза на млечна киселина. Но възниква въпроса „След като млечната киселина се разсейва сравнително бързо в тялото, защо болката остава през следващия, че и през по-следващия ден?” Затова съвременните експерти смятат, че миниатюрните разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване са по-вероятна причина.

Появата на мускулна треска е добър критерий за това било ли е качествено последното ви занимание във фитнеса. Ако я чувствате в мускулите, които сте тренирали, значи сте свършили добра работа в залата.

За бързото отшумяване на мускулната треска спомагат аеробните тренировки с ниска и средна интензивност, разтягащите упражнения, релаксиращите масажи, пълноценната храна и ползотворната почивка