Малките детайли дават големи резултати

Полезни съвети за по-добри постижения в залата:

1. За малките мускулни групи правете по-малко серии, в сравнение с големите. Например от 6 до 8 серии за бицепсите, трицепсите и раменете са напълно достатъчни, а за краката, гърба и гърдите – по 8-12.

2. Понякога може да изпълнявате разгъването на скрипец за трицепс с по-широк хват, на ширината на раменете. Това ще ви позволи да използвате по-голяма работна тежест и определено ще изненадате трицепсите. По-широкият хват се препоръчва и в случай на болки в лактите.

3. Тренирайте с тежести 3-4 пъти в седмицата, а не всеки ден, за да успявате да възстановите мускулите си. Ако се намирате в тежък и натоварен период с много нерви и стрес ограничете посещенията в залата до 2 пъти, но не пренебрегвайте мускулни групи – за големите правете по 4-6, а за малките по 2-4 серии.

4. По време на серия се старайте да контролирате движението, да усещате работата на мускулите. Добрата концентрация и осъзнатост са отличителни черти на добрите атлети.

5. Увеличаването на мускулната маса без хранителни добавки е напълно възможно. Използвайте протеин на прах само ако не приемате достатъчно белтъчини чрез храната, глутамин и комплекс мултивитамини за по-добро възстановяване и засилване на имунитета.

6. Еднообразието пречи на мускулния прогрес и се отразява зле на психиката. Променяйте програмата си на 8-12 седмици или включвайте всяка седмица по едно различно упражнение.

7. Тренирайте тежко, но разумно тежко! Мускулите трябва да се стимулират, а не да се убиват.

8. Ако нямате време да посетите залата направете една 30-минутна тренировка със собствено тегло вкъщи или на лостове. Така няма да запишете пропуск и ще натоварите по по-различен начин мускулите си.

9. Ако обичате закуската никога не я пропускайте. Сутрешното хранене намалява нивата на кортизол и ще ви зареди със сили и енергия.

10. Ако сте дисциплинирани ще постигнете напредък. Следете как тренирате, как се храните, как почивате, и резултатът няма да закъснее!

Венко тренира по изготвени от мен програми месеци наред и успя да постигне отличен напредък.

Венко тренира по изготвени от мен програми месеци наред и успя да постигне много добър напредък.