Кортизолът – враг или приятел?

Кортизолът е важен стероиден хормон, свързан с адаптацията на тялото към стреса и измененията в околната среда. Той се отделя в кръвта в много по-големи количества в сравнение с другите хормони и това определя силното му действие.

Производството на кортизол (заедно с други хормони като адреналин, соматотропин, норадреналин) има важна роля за премахването на излишните мазнини, когато е необходимо катаболните процеси да преобладават пред анаболните. Неприятното за нас е, че той усилено използва мускулната ни тъкан за получаване на енергия. За да се намали разрушителното му действие приемайте 30 гр. белтъчини в храненето преди тренировка и още толкова в хапването след нея.

Нивата на този хормон са най-високи в сутрешните часове (между 6 и 8). Това означава, че ако провеждаме кардио-тренировки на гладно веднага след ставане ще имаме най-голям ефект за горенето на излишните мазнини.

Функции на кортизола в тялото:
– при нормални нива подобрява паметта и способността за концентрация. 
– при подходящо физическо натоварване мобилизира запасените мазнини и ги извежда от депата, използвайки ги за източник на енергия. 
– стимулира катаболизма като активно разрушава мускулната тъкан.  
– влияе върху имунитета (отслабва го) и може да доведе до повишаване на кръвното налягане. 
– затруднява използването на глюкозата, ускорява процеса на стареене на клетките. 

Фактори, които стимулират високи нива на кортизол:
– чести, дълги и интензивни тренировъчни натоварвания (напр. всеки ден по 1,5-2 часа) 
– типа упражнения (необичайни и многоставни), прекомерното увеличаване на сериите и повторенията, намаляването на почивките между сериите. 
– всекидневният стрес, породен от обездвижване, хранителен дисбаланс, малко часове сън, висок прием на кафе и алкохол. (Промяната на начина на живот и включването на разходки, повече сън, слушане на хубава музика биха се отразили положително за понижаването на кортизола в нормалните му граници.)