Кога кардиото не дава резултат?

Знаем, че кардиото подобрява физическата форма, укрепва сърцето и като допълнение към тренировката с тежести помага да премахнем излишните мазнини. 
Кардиото е неефективно за свалянето на тегло при следните случаи: висококалорийно хранене, твърде нискокалорийно хранене и слаба обща двигателна активност. 

В днешно време кардиото е част от програмите на повечето хора, целящи отслабване. Но за да има краен резултат е задължително да се подобри начина на хранене. При висококалорийно хранене аеробното натоварване става безсмислено, а при твърде нискокалорийно – безпощадно за метаболизма. Много хора (най-вече жените) силно орязват въглехидратите и калориите от менюто си на фона на ежедневни фитнес и кардио тренировки, което води до загуба на мускулна тъкан. А колкото по-малко мускули, толкова по-бавен метаболизъм и по-малко изразходвани калории в състояние на покой. Ако сте стигнали до там ще трябва да направите две неща: да престанете да тормозите тялото си с глад и да намалите кардиото в програмата си.

Тичане, колоездене или изкачване на стълби - правете това, което най-много ви допада.

Тичане, колоездене или изкачване на стълби – правете това, което най-много ви допада.

Ето някои често допускани грешки, свързани с кардиото:
– Твърде много кардио – когато е всеки ден и с продължителност над 45-60 минути.
– Дълги кардио-сесии – неблагоприятно въздействие върху мускулите. Оптимална продължителност – 15-30 минути след силовата тренировка, 30-45 минути в нетренировъчните дни.
– Кардио, несъответстващо на нивото на трениращия – много начинаещи вдигат твърде висок пулс с бягане, а ще е по-удачно да започнат първите седмици с умерено вървене (след това бързо вървене, после редуване на вървене и леко тичане, и т.н.)
– Еднообразие – тялото успява да привикне в определен период и може да се разнообрази типа кардио и степента на натоварване (скорост, наклони и т.н.)
– Време, в което се провежда кардиото – за да горите мазнини се препоръчва да е сутрин на гладно или 2-3 часа след нисковъглехидратно хранене през деня.

Древните гърци са казвали: "Ако искаш да бъдеш силен - бягай, ако искаш да бъдеш красив - бягай, ако искаш да бъдеш умен - бягай."

Древните гърци са казвали:
„Ако искаш да бъдеш силен – бягай,
ако искаш да бъдеш красив – бягай,
ако искаш да бъдеш умен – бягай.“