Кардио във фитнеса – полезни съвети

Във фитнес-залите има огромно разнообразие от кардио-уреди, които позволяват максимално точно да се контролира натоварването. Съвременните тренажори разполагат с табла и дисплеи, чрез които следите скоростта, времето и ъгъла на наклон (при бягащите пътечки). Така може безопасно да увеличавате натоварването и да подобрявате тренираността си.

Трудно е да се каже кой кардио-уред е най-добър. Доверете се на предпочитанията си, но избягвайте пътечката ако сте твърде тежки или имате проблеми с коленете. В този случай тренирайте на велоергометър или на седящ велотренажор (вело-рикша).
Ако сте начинаещи и ежедневието ви е със слаба двигателна активност в края на тренировката заложете на умерено ходене 15-20 мин. С времето тренираността ви ще се подобри и скоро ще преминете на бавно бягане.

Кардиото е чудесно и ефективно средство за борба с излишните килограми, но не пренебрегвайте лостовете и дъмбелите. Кръговата тренировка с тежести е мощен метод, който ускорява метаболизма и стяга мускулите на цялото тяло.

Ето и други полезни съвети:
– В денят след фитнес направете сутрин на гладно 20-30 мин. бягане или крос-тренажор. Това е полезно за изгарянето на мазнини.
– Разнообразявайте кардио-натоварванията. Една седмица бягайте с едно темпо, а на следващата редувайте бързо бягане с ходене под лек наклон. На третата седмица правете велоергометър или крос-тренажор. Важното е да изненадвате тялото си и самите вие да не се отегчавате от тренировките.
– Гребането на специализиран уред е също ефективно кардио, но първо разучете техниката на изпълнение, за да не натоварвате излишно кръста. Настройте на ниска степен на трудност и гребете с умерено темпо поне 15-20 мин.