4 съвета как да увеличите белтъчините в менюто си

Ако ви е трудно да изграждате мускули или да ги съхранявате по време на отслабване вероятно не приемате достатъчно белтъчини чрез храненето. Ето няколко препоръки, които ще ви помогнат това да не се случва:

– Приготвяйте си предварително обяда и следобедната закуска.
Когато сме на работа или в университета често сме принудени да хапваме нездравословни неща, чиито състав е предимно от неподходящи мазнини и въглехидрати. Ако си приготвяте тези хранения предварително вие ще си гарантирате един пълноценен и балансиран обяд и няма да пропускате важното следобедно хапване, което ще си го имате подготвено.

– Променете отношението си към междинните закуски.
В предната точка подчертах значението на следобедната закуска, която е мост между обяда и вечерята и когато тя липсва често прекаляваме с количествата храна след работа. Но ако в междинните хапвания преобладават неща като крекери, солети, бисквити и др., процентът въглехидрати за деня става прекалено висок. Опитайте се в тези хранения да консумирате продукти с различен хранителен състав, като например сурови ядки, тахан, качествени протеинови барове с ниско съдържание на захар и др.

– Включвайте извара, котидж, Skyr.
Ако искате да повишите белтъчините си за деня тези продукти са перфектни за целта, защото са с високо съдържание на протеин и с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Може да ги хапвате като сутрешна или междинна закуска и да ги включвате в най-разнообразни лесни, вкусни и здравословни рецепти.

– Яжте разнообразно месо.
Никъде не е написано, че трябва да ядете само пилешко. Лично аз се съобразявам с вкусовете на своите клиенти и без притеснение им включвам в режимите меса като свинско, заешко, ярешко (ако имат възможност и желание да ги консумират). Може да разнообразявате източниците си на протеин още с риба и морски дарове, месни субпродукти (дроб, сърца, воденички).

Резултати и отзиви от моята работа може да видите тук