Как да определим идеалното за нас тегло

Преди да посоча правилната според мен формула ще разгледам някои от популярните начини за определяне на идеалното тегло. 

Ръста минус сто 
Най-познатата, практична и използвана формула, но дали тя ще ни даде точен отговор на нашето питане. Знаем, че различните хора имат различна телесна структура и костна система (тънки, нормални или дебели кости), което оказва влияние на теглото. Масивността на скелета определя до голяма степен физиката на един човек. Колкото по-масивни са костите (по обхват и ширина), толкова по-мощен, широк и тежък е индивида. И обратното, при човек с по-тънки кости обикновено се наблюдава слабо, издължено телосложение и стройност.
Ако приложим тази формула при някой с тънки кости е много вероятно да излезе, че той е с поднормено тегло. Пример: млад човек от този тип, висок е 180 см., тежи 75 кг. – атлетичен е, бърз, силен и в отлично здраве. Трябва ли да качи още няколко килограма, за да може теглото му да се определи като идеално?
Или пък жена с по-дебели кости и по-масивна структура, която при ръст 165 см. тежи 70 кг., но също се радва на крепко здраве, добра спортна форма и визията й е привлекателна за противоположния пол. Нуждае ли се тя реално от отслабване, за да изглежда и да се чувства по-добре?

Ръста минус сто плюс/минус 10
Тази формула със сигурност е по-реалистична и съобразена с различните телесни структури.
За човек с тънки кости идеалното тегло може да се определи от следното съотношение – ръста минус 110, ако сте с нормални кости – ръста минус 100, а за хората с по-масивна костна структура – ръста минус 90.
Но реално погледнато и тази формула не е перфектната, защото винаги ще има влияещи странични фактори – теглото е възможно да варира през различните месеци от годината заради сезона, климата и т.н., при жените цикъла е от значение, промяната на възрастта също няма как да се пренебрегне.

Естествена формула за нормално тегло
Всъщност не знам дали това е формула или твърдение, но ето как изглежда – за един човек идеалното тегло е това, което му гарантира възможно най-добро здраве и работоспособност. По друг начин казано вашето тегло е правилното, ако:

  • чувствате се отлично в кожата си през цялата година.
  • активни и енергични сте.
  • демонстрирате добри за своята възраст физически показатели (издръжливост, скорост, сила, гъвкавост).
  • изпитвате психологически комфорт по отношение на своята визия.
  • имате правилна стойка на тялото и на гръбнака.

Стрелката на кантара не може да ви даде точен отговор кое тегло е идеално за вас. Важното е вие да се чувствате комфортно дори и да не сте фотомодел или планина от мускули. Не трябва и чуждото мнение да е определящо при положение, че сте здрави, бодри, имате апетит, спите добре и работите качествено. 

Пламен също успя да постигне отличен резултат, след

Пламен искаше да се раздели с излишните килограми, за да изглежда по-добре и успяхме да го постигнем.