Как да бягаме правилно

Бягането е прекрасен начин да поддържаме тялото си здраво и във форма. В този вид аеробна тренировка на пръв поглед няма нищо сложно, но дали е така? За да бъде вашият сутрешен крос максимално ефективен старайте се да спазвате следните правила и практически съвети:

1. Използвайте подходящи маратонки, които да защитават ставите ви по време на бягането. Колкото по-леки и гъвкави са те, толкова по-добре.

2. Ако имате възможност бягайте по трева или друг вид мека настилка. Това щади значително глезените и коленните връзки.

3. Бягайте икономично и извършвайте минимум излишни движения. Ръцете участват активно, дишането е дълбоко и ритмично.

4. Тялото е слабо наведено напред, брадичката е леко сведена към торса. Юмруците се държат пред гърдите, лактите се движат напред-назад в такт с бягането. Ако искате да засилите скоростта увеличете ширината на крачките, а не тяхната честота.

5. Кросове до 4 км. са напълно достатъчни. Разбира се, това е строго индивидуално, но по-дългите разстояния в повечето случаи изтощават излишно организма и топят мускулите. Така, че не прекалявайте.

6. Започвайте и завършвайте с няколко минути умерено ходене.

7. Бягайте от 2 до 4 пъти седмично в зависимост от целите. Продължителността също се определя индивидуално и варира от 15 до 30 мин.

8. Избягвайте натоварените пътища и промишлените зони. За предпочитане е бягането сред природата на свеж въздух, който прочиства белите дробове и зарежда тялото с енергия.