Чували ли сте за DHEA?

DHEA е съкращение от дехидроепиандростерон, който освен труден за произнасяне, е важен и полезен стероиден хормон. Произвежда се в надбъбречните жлези и служи като суровина на други хормони като тестостерон и естроген. Нивата му са най-високи, когато човек е на 25 години, след това започват да намаляват непрекъснато.

До последното десетилетие на миналия век този хормон е бил непознат за културистичните среди. Оказало се, че DHEA намалява до 20% смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания при мъжете и е добър съюзник срещу „лошия” холестерол. Подобрява имунната система и блокира действието на вредния ензим глюкозо – 6-фосфат дехидрогеназа. Скорошни изследвания показват, че подобен положителен ефект DHEA оказва и върху женското тяло.

DHEA е полезен за трениращите най-вече с това, че се противопоставя на катаболитния хормон кортизол. Освен това увеличава производството на инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1) и за разлика от анаболните стероиди не намалява нивата на „добрия” холестерол. DHEA въздейства благоприятно на физическата сила и енергия, стимулира мозъчната дейност, подпомага разграждането на мастните депа, блокира стреса и неговите последици.

Експерименти с животни показали, че големи дози на DHEA (1,5 грама или повече) за дълъг период могат да доведат до опасни последици. Твърде високите концентрации на този хормон предизвикват разширяване на простатната жлеза и могат да причинят туморни заболявания. Разумната му употреба обаче се смята за полезна и се препоръчва при по-възрастни хора, активно спортуващите и при тези, които страдат от дефицит на DHEA.