За баничките и фитнеса

Отварям очи – 08.30 ч. 08.45 ч. – персоналната тренировка с Митака. Е, супер просто! Обличам се набързо, 2 мин. за зъбите и излизам. Опс, забравих да хапна, нищо, след тренировката. На 20-я метър след тази мисъл коремът ми закъркорва, а мозъкът ми минава на режим „полуавтоматик“. Сещам се, вчера тренирах, а на следващия ден обикновено освирепявам като хищник. Минавам покрай някаква лавка за закуски – милинки, гевреци, рогчета… Хоп, възрастна жена добавя тава току-що изпечени банички – топли и предизвикателни.

Въпрос за първа сигурна сума – как постъпва в дадената ситуация фитнес-треньор и човек, агитиращ за правилно хранене?
а) започва да ругае продавачката за това, че продава тестени боклуци, от които хората пълнеят
b) пита любезно дали има банички от пълнозърнесто брашно и суроватъчен айрян
c) затваря очи докато отмине, повтаряйки си на глас „аз съм силен и непоколебим, аз съм силен и непоколебим“
d) взема си един топъл баничок и… го изяжда

Дали поради вълчия си глад или по друга причина избрах последното без никакви колебания и сега на трезва глава като се замисля не постъпих грешно.

Обосновката: в ситуация като тази закуската след тренировъчен ден е просто задължителна. Дали баничка, макарони или овес организмът ни има силна нужда от въглехидрати и ние сме длъжни да му ги дадем. Сега, доколко една баница е най-подходящия вариант, това е друг въпрос. Безспорно за предпочитане е овесена каша, мюсли, сандвич с пълнозърнест хляб или макарони. Но ако нямате възможност и време хапнете нещо „на крак“, което е за предпочитане пред глада.

Колкото и да не ви се вярва най-мускулестият от фитнеса, където ходя си хапва от време на време милинки и има плосък корем, а други, които закусват овесени ядки и яйчни белтъци имат шкембета. Защо се получава така е дълго за обяснение и се дължи на редица други фактори.

Една 150 гр. баничка съдържа около 400 ккал, които за първата част на деня са добре дошли. Повечето хора пълнеят не заради подобни закуски, а защото имат слаба двигателна активност и обилна вечеря.
Разбира се, моля да не бъда разбиран погрешно. Не пропагандирам мазните баници. Като продукт от бяло брашно биха се оказали крайно неподходящи за склонните към напълняване хора. Но с отговорност твърдя, че ако тялото ви изпитва нужда да хапне подобна храна вие може да му я дадете без притеснение 1-2 пъти седмично. А ако спортувате може сте сигурни, че това по никакъв начин няма да се отрази неблагоприятно на визията и на начина, по който изглеждате.

Послепис: този материал е авторски и не е спонсориран от съюза на баничарите и закускопроизводителите. Поне засега! 🙂