Глад за сладко – на какво се дължи?

Прекомерната консумация на сладки неща се отразява не само на нашата визия и форма, но може да ни създаде и неприятности със здравето. И все пак понякога сме безсилни, защото постоянно ни се хапва нещо сладко, ето какви може да са причините за това:

Дефицит на важни хранителни вещества
Ако тялото ни не получава необходимото количество храна, то ще започне да търси бърз източник на енергия и ние може да почувстваме силно желание да си хапнем нещо сладко и калорично. Затова съветът ми е да не гладувате и да не се подлагате не диети, при които дневният калориен прием е под 1200-1400 ккал.

Небалансирано хранене
Когато в менюто ни отсъства или е силно ограничен някой от макронутриентите – например белтъчини или въглехидрати, е много вероятно да ни се доядат сладки неща. Белтъчините и сложните въглехидрати създават чувство за ситост и равномерно снабдяват тялото с енергия часове наред.

Ако ти се яде сладко - яж ябълка! Ако не ти се яде ябълка, не ти се яде и сладко...

Ако ти се яде сладко – яж ябълка!
Ако не ти се яде ябълка, не ти се яде и сладко…

Пропускане на обяда
Обядът е едно най-важните хранения, той трябва да е питателен и калоричен. Храни за обяд като плодове, сушени плодове, мед и сладкиши не са правилен избор.
Първата съставка на пълноценния обяд са белтъчините – може да ги набавяте от месо, риба и морски продукти – приготвяйте ги по ваш вкус чрез печене, варене, само без пържене.
Подходящи варианти за гарнитура:
– ориз – съдържа витамини А, РР, групата В, много микроелементи, лишен е от мазнини, холестерол и натрий.
– картофи – здравословни ако се приготвят чрез варене или печене, съдържат много антиоксиданти, витамин С и калий.
– боб, леща – богати на белтъчини, фибри и сложни въглехидрати.
– салата от свежи зеленчуци с малко олио или зехтин.
– супа – не подценявайте това ястие, отлично средство срещу глад, стопля стомаха и подобрява храносмилането.

Пълна забрана на сладки неща
Когато си кажем „повече няма да ям сладко“ обикновено това продължава няколко дни и след това се нахвърляме на тортата и шоколадите. Съветът ми е не си забранявайте сладкото, а се постарайте да го ограничите – например 2-3 пъти в седмицата, в разумно количество, след спорт или на пълен стомах.