Защо нямаме сила и енергия?

На всеки се е случвало. Отиваш в залата и ти е необяснимо тежко. Нямаш енергия и желание за тренировки и така с дни, а понякога и седмици. Какви са причините за подобни периоди на ниска продуктивност и понижена работоспособност?

1. Възможно е да тренирате твърде често. Ако сте любители и не ползвате анаболни стероиди 5 тренировки седмично са ви напълно достатъчно – 3 силови и 2 аеробни (бягане, колоездене, изкачване на стълби и т.н.)

2. Възможно е вашите тренировки да са прекалено дълги и изморителни. Престоят ви в залата е задължително да бъде до 90 минути, не повече.

3. Възможно е да тренирате с прекалено тежки за вас килограми. Препоръчителната интензивност за изграждане и поддържане на качествена мускулатура е 60 – 80% от максимума, като сериите до отказ са не повече от 1-2 на упражнение.

4. Възможно е причината да е в храненето. Желателно е да хапвате поне 4 пъти дневно. Яжте богата на белтъчини и въглехидрати храна час и половина преди и 60 мин. след тренировка.

5. Възможно е в менюто ви да липсват някои важни храни и продукти. Мнозина пренебрегват хляба, растителните масла и варивата, а те са полезни и необходими за организма. Просто ги консумирайте в подходящо време и в разумни количества.

6. Възможно е стресът извън залата да ви идва в повечко. Това се отразява на постиженията и формата ви и задължително трябва да го вземете предвид. Същото важи и ако освен с фитнес се занимавате и с друг спорт – футбол, баскетбол, волейбол и т.н.

7. Възможно е да спите прекалено малко. Това влияе неблагоприятно на възстановяването и цялостния тонус на организма. При всеки е индивидуално, но поне 7-8 часа от денонощието е хубаво да са предназначени за сън.

8. Възможно е по природа да се възстановявате по-бавно и да сте интровертен тип личност. В този случай хапвайте и си почивайте повечко, приемайте протеинови и енергизиращи добавки.

9. Понякога непълноценният сексуален живот също оказва влияние. Липсата на полов живот или интимна връзка с неподходящ партньор въздейства върху жизнеността, увереността и самочувствието.