10 причини да не постигате резултат от тренировките

Тренирате от месеци, а нямате напредък? Ето на какво се дължи: 

1. Неправилно хранене.
Независимо дали целта ви е да отслабнете или да качите мускулна маса, имате нужда от пълноценна храна. Ако тя липсва тялото прибягва до най-достъпния източник на енергия – мускулите. А както знаем – колкото по-малко мускули имаме, толкова е по-лесно да натрупаме излишни мазнини.

2. Твърде дълги тренировки.
При мъжете силовите натоварвания увеличават тестостерона през първите 20-40 мин. на тренировката. След 45-50 минута нивото на този хормон започва да спада и ефектът може да бъде обратен.

3. Твърде чести тренировки.
Мускулите имат нужда от почивка, за да растат и да се оформят. Затова ако сте начинаещи или средно напреднали тренирайте през ден и позволявайте на тялото да се възстанови.

4. Недостатъчно сън.
По време на сън се произвежда хормон на растежа, благодарение на който мускулните групи растат и се оформят.

5. Липса на разнообразие.
Тялото успява да привикне към всеки принцип на натоварване. Променяйте начина на трениране, упражнения, работни ъгли, скорост на изпълнение и т.н.

6. Липса на загрявка.
Незагрелите мускули са по-малко ефективни и по-бавно се възстановяват, значително се увеличава риска от нежелана травма.

7. Не се тренират мускули-антагонисти.
Това може да доведе до дисбаланс между мускулните групи и повишено напрежение в ставите. Например, тренира се често коремната преса, а никога не се натоварва долната част на гърба; тренира се предната част на бедрата, а се пренебрегва задната.

8. Липса на концентрация.
Когато сте на тренировка се постарайте да игнорирате проблемите и живота извън залата. Не вземайте телефона със себе си. Не прекалявайте с разговорите с останалите посетители, това ще намали ефективността на тренировката.

9. Подражание на други хора.
Всяко тяло има нужда от индивидуален подход за тренировки и хранене. Открийте вашият. Принципът „проба-грешка“ е трудоемък и отнема много време, но когато стъпите на своя път става лесно.

10. Прекомерен стрес.
Психическото напрежение повишава нивата на стресовия хормон кортизол и забавя възстановяването на мускулите. Ако ежедневието ни е твърде напрегнато и сме подложени на голям стрес много трудно ще постигнем физиката, за която мечтаем.

Резултат на една жена, на която помагам от разстояние и която показва, че и на 48 години може да промениш тялото си - за около 5 месеца минус 10 кг. и преформиране на обиколките.

Много добър прогрес на една от клиентките ми – за няколко месеца минус 10 кг. и преформиране на обиколките.