Защо и как да загряваме

Загрявката е не просто необходима, тя е задължителна. И понеже мнозина трениращи я пропускат или й отделят твърде малко време реших да драсна няколко реда за причините и ползите от загрявката.

Основната нейна задача е да подготви тялото за тренировъчна работа. Става въпрос не само за физическо, но и за психическо приготовление.

Ползите от загрявката са десетки – увеличава се съдържанието на кислород в мускулите и те стават по-продуктивни и работоспособни. Повишава се тяхната температура, което засилва обменните процеси и чувството за комфорт. Подобрява се снабдяването на сърцето с кислород – хората със сърдечни проблеми е желателно да отделят повече време за загрявка, както и по-възрастните трениращи.

Загрявката спомага за правилното преразпределение на кръвта между работещите и неработещите мускули. По този начин вие не чувствате телесен дискомфорт, гадене, задух или сърцебиене по време на силовите упражнения.

И така, загрявката повишава пулса и увеличава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове, подобрява еластичността на мускулите и равномерно затопля тялото. В тези минути вие чувствате прилив на сили и енергия, които ще направят тренировката ви по-качествена и пълноценна.

Загрявката се състои от две част:

1. 5-10 мин. нискоинтензивно кардио по избор – ходене или бягане, колоездене, скачане на въже, качване на стълби и т.н.

2. Разтягане на мускулите, които ще натоварваме.

Общата продължителност на загрявката е 10-15 мин. Тя се провежда в спокойно темпо, но не бива да бъде и прекалено лежерна – все пак нейната задача е да раздвижи тялото и да го подготви за сериозна работа . Препоръчва се пулс 95-110 уд./мин., който води до слабо изпотяване и е подходящ за нашата качествена и ефективна загрявка.