Най-задаваните фитнес-въпроси

Често ми задават въпроси, свързани с тренировки и хранене. Ето някои от тях и моите отговори:

Как да отслабна правилно и ефективно?
Да се отслабне „правилно” това означава да се внесат разумни промени в храненето и при необходимост в начина на живот, да се спортува редовно и грамотно, да се отстранят възможните медицински причини за наднорменото тегло, човек да се развива психически и духовно.

Как да се храни жена на 40+ години, за да отслабне?
Препоръчват се чести хапвания, като е желателно да се изключат сладкото и мазните храни. Повече плодове и зеленчуци и да не се прекалява с месото. Възможно е причините за наднорменото тегло да не са само в храненето, а психологически (прекомерен стрес), медицински и т.н.

Възможно ли е едновременното качване на мускулна маса и изгаряне на мазнини?
По-добре е да се работи последователно за постигането им. Ако излишното тегло е незначително (до 10кг.), може да се започне с качването на мускулна маса и след 3-4 месеца трениращият да се захване с изчистването.

Редовните тренировки са от огромно значение, но не пренебрегвайте храненето и баланса извън залата

Как да постигна максимални резултати с минимални усилия?
За добри резултати е нужна работа и упорит труд, но все пак кръговите тренировки преминават някак си „по-незабелязано” и в практиката си виждам, че не затормозяват толкова спортуващия. Освен това са динамични и ефективни за отслабването и оформянето на тялото.

С кои упражнения да отстраня мазнините на корема?
Само упражненията няма да помогнат, необходим е комплексен подход за решаването на този проблем – корекции в храненето, редовни кръгови натоварвания и интензивни кардио тренировки.