Забавяне на метаболизма и застой в отслабването

Основна причина за забавянето на метаболизма. 
Когато се подлагате на продължително гладуване и диета с твърде малки количества храна метаболизмът започва да се забавя и скоро ще престанете да губите килограми въпреки че ще продължавате да се намирате в енергиен дефицит. Причината за това е естествената адаптация на тялото към диетата и ограничения калориен прием, която е вид защитен механизъм, позволяващ ни да оцелеем при извънредни тежки  условия и ситуации.

Да си мислите, че сте в застой не винаги означава, че наистина сте в застой. 
В началото на всеки хранителен режим без проблем ще изгубите 3-4 и дори повече килограма месечно, което е най-вече за сметка на излишната вода в организма. Причината за това е, че през този период храненето ви се е променило, започнали сте да консумирате по-малко въглехидрати, сладки и твърде солени храни, калорични сосове, фаст фууд и др. След като се разделите със задържаната вода тялото ще премахва само излишните мазнини и загубата на тегло ще е 300-500 гр. седмично, заради което може да се заблудите, че има застой в отслабването, което реално не е така.

Гладуването и диетите с твърде голям калориен дефицит са основната причина за забавянето на метаболизма.

Гладуването и диетите с твърде голям калориен дефицит са основната причина за забавянето на метаболизма.

Намаляването на приеманите калории ще доведе до намаляване интензивността на тренировките, защото ще имате по-малко сила и енергия. Освен това ще спадне и вашата обща физическа активност през ежедневието – без да забелязвате това ще имате по-малко желание за разходки и повече ще ви се иска да сте в автомобила, на дивана и т.н. 

Влиянието на хормона лептин върху метаболизма. 
Хормонът лептин играе определена роля в допълнителното забавяне обмяната на веществата. Негова задача е да съобщава на мозъка колко запасена енергия има в организма. Когато мазнините в тялото намаляват, нивата на лептин стават по-ниски и ние ще започнем да се чувстваме по-гладни. Скоростта на метаболизма се забавя до 10-15% , което все пак няма да попречи за продължаване на отслабването.

Когато намалите приеманите от храната калории ще имате по-малко енергия по време на тренировка и намалено желание за допълнителна физическа активност.

Когато ограничите приеманите от храната калории ще имате по-малко енергия по време на тренировка и намалено желание за допълнителна физическа активност.

Реален застой и какви са причините за него: 
– През делничните дни се храните целесъобразно и поддържате енергиен дефицит, но през уикенда злоупотребявате с „мръсните“ хранения и не успявате да постигнете необходимия за отслабване седмичен калориен дефицит.
– Мислите си, че приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, но това реално не е така.
– Много жени задържат вода преди цикъл, което е временно и не означава, че сте качили килограми или имате застой в отслабването.

Следването на правилно съставен хранителен план, съобразен с вашите нужди и особености може да бъде основен коз в постигането на желаната визия.

Следването на правилно съставен хранителен план, съобразен с вашите нужди и особености може да бъде основен коз в постигането на желаната визия.