Женските грешки във фитнеса

В статията ще посоча някои от грешките, които допускат фитнес-любителките в своите тренировки:

– Трениране само на бедра и корем.
Не бива да се пренебрегва горната част от тялото, тъй като това ще попречи за постигането на цялостна естетика и пропорционалност. Наскоро споделих личното си виждане към какво трябва да се стреми една спортуваща жена:
На първо място – стегнато и добре оформено седалище – тази част от тялото, която прави дамите женствени и сексапилни. Бедрата да са леко „наляти“, подчертавам леко – аз лично не съм любител на трътлестите „squat“ дупета и обемните „баджаци“. Талията да е изчистена от мазнини, но не прекалено – пресата да е леко релефна и загадъчна. Гърбът редовно трениран, с леки симпатични трапчинки в горната му част. Мускулите на гърдите, раменете и ръцете стегнати и поддържани, естетичен завършек на едно атлетично и хармонично женско тяло.

– Страх от използването на свободни тежести.
Жените избягват лостове и дъмбели заради опасенията си, че ще станат твърде мъжествени. Притесненията им са неоснователни, защото телата им произвеждат твърде малко тестостерон, а използването на свободни тежести е само предимство – те ще стегнат и хармонизират мускулатурата.

– Не се пие вода по време на тренировка.
Колко жени сте виждали в залата, които си носят бутилка с вода? Има ги, но не са много, а приемането на течности в подходящи количества има толкова много плюсове – намалява напрежението върху ставите, ускорява метаболизма, прогонва умората и т.н.

– Изпълняват се грешно упражненията.
По този начин ефектът от тренировките е нищожен, натоварват се излишно ставите и сухожилията и вероятността за контузии е голяма.

– Опити да се премахнат мазнините на корема само чрез силови упражнения.
С правенето на коремни преси няма да постигнете успех. За да се отървете от излишните мазнини са нужни комплексни тренировки, аеробни натоварвания с подходящ пулс и балансиран начин на хранене, съпроводен с калориен дефицит.

– Много жени се страхуват да се изпотят.
Ако се страхувате да не ви се развали прическата или размаже грима фитнес залата определено не е за вас. Потенето говори за добре свършена работа, а ако искате да сваляте тегло е просто задължително.

– Липса на постоянство и себеотдаване.
Много от трениращите жени търсят резултати едва след 10-12 фитнес-посещения. За видима промяна е необходимо повече търпение и упоритост и поне 3-4 месеца всеотдайни тренировки.