Ефективно отслабване за жени

Продължавам статиите за отслабване с един материал предназначен за дамите. Не е достатъчно само да прочетете съветите ми, но и да ги приложите на практика за по-продължителен период от време, за да се радвате на положителни резултати. 

Консумирайте качествени въглехидрати 

Препоръчвам ви 40-50% от дневното меню да се състои от въглехидрати. Те ви дават енергия да се движите и мислите и повишават настроението. Продукти като овесени ядки, пълнозърнест хляб, варива, ориз, картофи и плодове консумирайте в подходящи грамажи, а зеленчукови салати може да хапвате в неограничени количества.

Увеличете белтъчините 

Наравно с въглехидратите трябва приемате и протеини с висока биологична стойност – яйца, извара, риба, пилешко и телешко месо. 0,8-1,0 грама белтъчини на килограм лично тегло са необходими за здравето и нормалното функциониране на тялото при нетрениращи, а когато човек спортува е препоръчително протеините да са 1,5-1,8 грама.

Не пренебрегвайте мазнините 

Вашето тяло се нуждае от полезни мазнини. Такива се намират в яйчните жълтъци, ядките, семената, тлъстата риба и растителните масла. Консумирайте поне по 40-50 гр. мазнини дневно.

Провеждайте редовно кардио-тренировки и тренировки с тежести 

Препоръчвам ви 2-3 пъти кардио-тренировки и 2-3 пъти фитнес-тренировки в седмицата. Бъдете постоянни и не пропускайте занятие! Кардиото да е 30-45 мин., като пулсът ви задължително трябва да е в зоната за горене на мазнини. Тренировките с тежести не трябва да са дълги и разточителни, а интензивни.

Бъдете активни 

Движете се повече през деня, ходете пеш, изкачвайте стълби. Тренировките с тежести забързват метаболизма, същото важи и за редовното хранене. Не се притеснявайте да вечеряте след 19 ч., просто се опитайте последното хранене да е поне 2 часа преди заспиване и да е съставено от подходящи храни.

Имате ли нужда от хранителни добавки? 

Мога да ви уверя, че ако тренирате умерено (като любители) и се храните пълноценно добавки не ви трябват. Няма нищо лошо обаче да пиете Л-карнитин преди тренировка, ако реално усещате ползата му като прилив на енергия, както и да използвате протеин на прах, при условие, че ви е трудно да си набавяте необходимите белтъчини чрез храненето.

Пийте много течности 

Поне 30 мл. вода на килограм лично тегло! Избягвайте сладките газирани напитки и не прекалявайте с фрешовете. Предпочитайте изворната вода, ако обичате чайове и супи може да ги включвате без притеснение.

Отслабвайте 0,5-1 кг. седмично 

Загубата на тегло трябва да става плавно и постепенно. Не се вманиачавайте и не превръщайте отслабването във фикс-идея. Въоръжете се с търпение и бъдете упорити, за да постигнете трайни резултати.