Отслабване – тренировки и хранене

Ендоморфите са по-пълните хора, със забавен метаболизъм и склонност към наднормено тегло. За тях е характерно, че нямат проблеми с качването на мускулна маса, но имат трудности с премахването на излишните мазнини. Ето полезни съвети как да тренират и да се хранят: 

– Препоръчва се тренировките да са по-често. Например вариантите „2 дни тренира, 1 ден почива“ или „3 дни тренира, 1 ден почива“ са напълно удачни.

– Преди силовите упражнения загрявайте 10-15 мин. на велоергометър или пътека в умерено темпо, така забързвате метаболизма и подготвяте тялото за физическа дейност.

– Изпълнявайте сериите с по 10-15 повторения за горната част на тялото и 15-25 повторения за краката и корема. Почивките (ако ги има) са кратки, не повече от 60 секунди.

– Използването на методи и принципи, повишаващи интензивността на тренировката е желателно: обратна пирамида, частични повторения, суперсерии, тройни серии.

– Ендоморфите лесно качват мускулна маса и често тренират с големи килограми и малко повторения. По-добре заложете на умерени тежести и по-кратки почивки между сериите.

– Кардиото е задължителен елемент. Отделяйте по 30-45 мин. 3-5 пъти седмично – леко тичане, колоездене, плуване, игри.

– Ако тренирате 1-2 месеца и няма никакви резултати изглежда или не тренирате или не се храните както трябва.

– Начинът на хранене е от основно значение ако искате да премахнете излишните мазнини. Ограничете простите въглехидрати и неподходящите мазнини. Спрете сладкишите, тестените продукти и газираните напитки. Картофи, царевица и моркови консумирайте от време на време, а редовно – домати, краставици, броколи, зеле.

– Предпочитайте белтъчините на пилешкото и пуешкото филе, рибата, обезмаслената извара. Ако прибегнете до добавки – чист протеин (суроватъчен, млечен, яйчен), но никакви гейнъри.

– За да ускорите метаболизма си хранете се 5-6 пъти дневно на малки порции. Яжте бавно и ставайте от масата с леко чувство на глад. Пийте по 2-2,5 литра вода на ден.

– Старайте се да сте максимално активни през ежедневието – ходете пеш, не използвайте асансьор, разхождайте кучето, играйте си с децата.