Дамите и фитнеса – физиологични особености на женския организъм

Около 60 % от посетителите на съвременните фитнес-зали са жени. Факт е, че колкото по-добре изглежда една жена толкова тя е по-уверена, с по-висока самооценка, предизвиква интерес у противоположния пол и има повече шансове за успешна кариера във всяко поприще.

Тренировката с тежести е отлична възможност за дамите да се избавят от излишните мазнини и да тонизират мускулатурата си. Фитнесът се отразява особено добре на жените след скорошно раждане, отличаващи се от нетрениращите с красиви пропорции и изправена стойка на тялото, гъвкавост и еластичност на мускулите и сухожилията.

Жените имат физиологични, анатомични и биохимични различия спрямо представителите на силния пол:
– Процентът на мускулната тъкан е по-малък, а на мазнините по-висок в сравнение с мъжете.
– Жените произвеждат от 10-20 пъти по-малки количества тестостерон, което възпрепятства провеждането на тежки тренировки и серии до отказ.
– През менструалния период тренировките не бива да се спират. Силовите упражнения и умерената аеробна активност влияят положително на тялото, стига да се избягва натоварване на коремната преса, клякания и навеждания.
– Кардио тренировките със сърдечна честота 55-60 % от максималния пулс са най-ефективни в борбата с излишните мазнини. Продължителността им може да варира от 20-30 мин., а вида на аеробиката – бягане, каране на колело, качване на стълби и т.н.

Много жени се страхуват да прекрачат прага на фитнес залата, защото се страхуват да не станат твърде мъжествени. Това практически е невъзможно да се случи поради следните причини:
– Женското тяло произвежда нищожни нива тестостерон. Точно той е причина за физическата сила и големите мускули на мъжете, а дамите със своя различен хормонален профил няма как да постигнат подобни резултати, освен ако не употребяват стероидни продукти.
– Костите на жените са тънки и грациозни, непрактични за обемна мускулатура, тесните рамене и по-широкия таз са причина жените да не изглеждат мъжествени дори и след дългогодишни тренировки.
– Дамите имат 2 пъти повече подкожни мазнини от мъжете, разположени в таза и бедрата. Това се дължи на хормоните, които не позволяват загрубяване на тялото и гарантират нежност и елегантност на женското тяло.