Грешки при кляканията и как да ги избегнем

Преди да посоча грешките, които се допускат при кляканията ще разясня правилната техника на изпълнение.

При нея петите са на ширината на раменете, кляка се до бедра поне успоредни на пода, гърбът е прав през цялото време. Кляканията би трябвало да се изпълняват плавно, без рязкост и инерции, като коленете не бива да преминават нивото на пръстите на краката, а главата се държи през цялото време в неутрална позиция.

Грешка №1
Коленете влизат навътре

Това често се случва при клякане с твърде голяма работна тежест, затова ако допускате тази неточност намалете натоварването. Ако и това не помогне се препоръчва да се използват ластици, с които слабите звена в мускулатурата ще заякнат и ще се подобри техниката на изпълнение.

Грешка №2
Кляканията не са достатъчно „дълбоки“

Ако не успявате да клякате поне до бедра успоредни на пода вероятно ви липсва добра подвижност в тазобедрените стави. Друга възможна причина е недостатъчната гъвкавост на задните бедра и седалищните мускули, които е препоръчително да разтегнете преди да започнете с кляканията.

Грешка №3
Петите се отлепят от пода

Причината е недостатъчно гъвкави подбедрици. Ето няколко разтягащи упражнения, които ще ви помогнат:


Грешка №4
Гърбът е заоблен

Тук отново причината може да е в скованите задни бедра и седалище, затова разтегнете хубаво тези мускули и тогава започнете с кляканията. Друго нещо, което може да направите е да клякате срещу стена, което ще ви създаде навика да държите гърба прав през цялото време.